Erdogan renser ud efter kupforsøg i Tyrkiet

tyrkisk_kup_tv
Forfatter billede

Militærets kampfly fløj skræmmende lavt over tætbebyggede områder i Ankara og Istanbul, parlamentet blev beskudt og hundreder meldes dræbt.

Et dramatisk kupforsøg i Tyrkiet blev indledt fredag aften. I første omgang vakte meldinger om, at soldater havde afspærret broerne over Bosporusstrædet i Istanbul, mistanke. En halv time senere var der meldinger om skyderi ved et militært hovedkvarter i Ankara.

Derpå gik der ikke længe, før den nyudnævnte premierminister – og tro Erdogan-støtte – Binali Yildirim gik offentligt ud og meddelte, at der var et kupforsøg undervejs i landet.

Ifølge Yildirim var der tale om en fraktion af militæret, som var i gang med et oprør støttet af en af Erdogans fjender, den moderate prædikant Fetulla Gülen, der lever i eksil i USA.

I løbet af de næste timer hørtes skud, eksplosioner og lavtflyvende F-16 fly over Istanbul og Ankara.

Ærkefjende beskyldes for at stå bag

Antallet af dræbte er oppe på 290, oplyser det tyrkiske udenrigsministerium søndag ifølge britiske BBC. Af dem har over 100 været involveret i kupforsøget.

Over 2.700 dommere og anklagere er fjernet fra deres poster. Myndighederne vil undersøge, om de har bånd til Fethullah Gülen, der er leder af en reformistisk muslimsk bevægelse.

Erdogan og Gülen var allierede indtil for tre år siden, hvor Erdogan blev mistænkt i en korruptionssag. Præsidenten beskyldte Gülen for at stå bag efterforskningen i den angivelige korruption, og siden da har Gülen været på Erdogans liste over fjender.

Erdogans øverste militære rådgiver, oberst Ali Yazici, er blandt de mange anholdte.

Han advarer samtidig om, at det fulde spektrum i den tyrkiske straffelov vil blive taget i brug, når de forræderiske elementer skal straffes.

Kup eller teater?

#DarbeDegilTiyatro (Ikke Kup, Teater), skrev brugere på Twitter og Facebook, mens dramaet udfoldede sig natten til lørdag i Istanbul og hovedstaden Ankara.

Mange internetbrugere mener, at kupforsøget var tilrettelagt af præsident Recep Tayyip Erdogan, så han havde en begrundelse for at udvide sin i forvejen enorme indflydelse på tyrkisk politik.

Læs mere om #DarbeDegilTiyatro hos Global Voices