Erdogan skruer op for propagandaen

anti-coup_demokrasi_nobeti_kizilay_square_tyrkiet_kup_pivox_wikimedia
Erdogan-tilhængere demonstrerer efter sidste års mislykkede kupforsøg.
Foto: Pivox/Wikimedia (CC/arkiv)
Forfatter billede

Det er ikke kun Fethullah Gülen, en tyrkisk prædikant med base i Pennsylvania, der er den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans fjende.

Fjenderne er overalt, ser regeringen ud til at mene, så den fængsler rask væk journalister, oppositionspolitikere og alle andre, der er uenige om præsident Recep Tayyip Erdogans politik.

Regeringens hårde kurs over for politiske modstandere er også blevet udvidet til internationale besøgende og udenlandske regeringer.

Den 5. juli stormede det tyrkiske politi et kursus for tyrkiske menneskerettighedsforkæmpere på en af Istanbul-øerne. Alle deltagerne blev arresteret, og det samme gjorde to undervisere fra udlandet.

Gülen bag nedskydning af fly?

Medier, der er loyale over for hans regering, har været afgørende for, at Erdogan har kunnet sætte sig på den offentlige dagsorden, skriver Global Voices.

Fethullah Gülen og Recep Tayyip Erdogan var allierede, inden de blev fjender. Efter regeringspartiet AKPs første jordkredssejr i 2002 arbejdede de to sammen om at omforme tyrkisk politik, der var domineret af en sekulær militærelite.

Men da Erdogan så ud til at udvide sin magt, blev Gülens indflydelse inden for regeringen en hindring.

På det tidspunkt, hvor Gezi-protesterne fandt sted, havde det efter sigende kollapset.

Siden sidste års mislykkede kupforsøg, som regeringen giver Gülen-netværket skylden for, har de onde angreb på prædikanten og hans netværk i de statsstyrede medier nået et hidtidigt højdepunkt.

Erdogan mener blandt andet, at Gülen var bag eksempelvis sidste års nedskydning af et russisk krigsfly, som angiveligt kom ind i Tyrkiets luftrum under en mission i det nordlige Syrien. Tyrkiet skød flyet ned, og Erdogan har siden undskyldt over for den russiske regering.

Læs hele artiklen i Global Voices