I 2010 blev verdens nationer enige om 20 mål for naturen. De såkaldte Aichi-mål skal ifølge aftalen være opnået i 2020, men det kommer næppe til at ske, sagde miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i et samråd i Miljø- og Fødevareudvalget onsdag.
Ministeren var indkaldt for at svare på spørgsmål om opfølgning på det seneste FN-topmøde om biodiversitet (COP13), der foregik i Cancún, Mexico, i december.
Esben Lunde Larsen erkender, at de 20 mål, som overordnet handler om at bremse tabet af naturlig mangfoldighed på hele kloden, næppe vil blive opfyldt af Danmark eller nogen andre lande.
”Jeg tror ikke, der er nogen lande, der når målsætningerne. Det tror jeg er det realistiske svar at give”, lød det fra Esben Lunde Larsen på samrådet på et direkte spørgsmål om, hvorvidt Danmark kan efterleve forpligtelserne.
Ministerens svar er i overensstemmelse med en opgørelse fra december af Danmarks Naturfredningsforening og WWF, der konkluderer, at Danmark halter noget efter i forhold til punkterne i den ambitiøse plan.
”En analyse af målene fra december i 2016 viste, at Danmark er meget langt fra leve op til ti af de tyve mål – det er altså halvdelen – kun et af målene har Danmark foreløbigt opfyldt. For otte andre er der fremskridt, men ikke tilstrækkeligt til at nå i mål, mens et enkelt af de tyve mål ikke er relevant for Danmark”, lød det fra Maria Reumert Gjerding (Ø) på samrådet.
Miljøministeren fremhævede, at opfyldelse af de 20 naturmål går via EU og den 2020-strategi for biodiversitet, der er vedtaget på europæisk niveau.
Verdensmål kan gavne dansk natur
Det står ikke for godt til med den danske natur, viser flere rapporter. En EU-opgørelse fra 2015 viste, at Danmark er det EU-land med den laveste andel af landarealet udpeget som beskyttede Natura 2000-områder.
Lidt over 8% af det danske landskab er dedikeret til disse områder, der fungerer som et netværk af fredede områder til gavn for natur og dyreliv. Gennemsnittet i de 28 EU-lande er 18%.
”De seneste år er miljøsituationen blevet forbedret i nogle områder. Disse forbedringer er dog ikke tilstrækkelige til at opfylde målene for vandforekomster, der er pres på biodiversiteten, en stor del af den danske natur er i en dårlig stand, og ressourceforbruget er blandt det højeste i verden”, lød det i en EU-vurdering fra februar om Danmarks miljøtilstand.
Der har ellers været flere tegn på, at regeringen ønsker at forstærke indsatsen for den danske natur.
I efteråret, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dannede ny regering, blev der indsat et særligt afsnit om biodiversitet og naturbevarelse i regeringsgrundlaget.
Regeringen har yderligere valgt miljø og klima som særlig indsatsområde i den danske handlingsplan for FN’s verdensmål, der blev præsenteret forrige uge.
Normalt har disse internationale aftaler om udvikling specifikt været rettet mod fattige landes udfordringer, men denne gang kan de gavne en anden forsømt størrelse: den danske natur.
Det mener Danmarks Naturfredningsforening.
”Danmark ligger på mange måder i front (med de samlede verdensmål, red.), men der er sket en række forringelser, særligt når det gælder natur og miljøbeskyttelse. Derfor er vi særligt glade for, at regeringen med finansminister Kristian Jensen (V) nu har påtaget sig opgaven med at indarbejde verdensmålene i dansk lovgivning”, lyder det i en udtalelse af Michael Leth Jess, der er direktør for Natur & Plan i den danske naturorganisation.
Et af de helt konkrete punkter er målsætning nr. 20 i den danske handlingsplan. ”Standse tilbagegangen for biologisk mangfoldighed”, lyder løftet i den spritnye danske strategi.
Esben Lunde Larsen ville imidlertid ikke love nye tiltag på samrådet. Mødet blev afsluttet utidigt, da der var 1. behandlinger af lovforslag i Folketingssalen, men det vil blive genoptaget på en endnu ikke fastlagt dato.
En optagelse af samrådet kan ses her
Danmarks Naturfredningsforening og WWF har lavet 12 anbefalinger til Danmarks opfyldelse af Aichi-målene, som kan læses her
De 20 Aichi-mål kan læses her