01. marts 2016 – EU-Kommissionen fremlagde i februar en omfattende handlingsplan til bekæmpelse af illegal handel med truede dyr og planter verden over. Det skriver WWF tirsdag.
Handlingsplanen vil gøre EU i stand til at bekæmpe den ulovlige handel med dyr og planter på en effektiv måde på EU-plan og globalt. Planen foreslår, at samtlige EU-medlemslande indfører en strafferamme på fire års fængsel for alvorlige overtrædelser af den internationale CITES-konvention om handel med truede dyr og planter.
Handlingsplanen fremlægger desuden konkrete foranstaltninger til forbedring af kapaciteten og samarbejdet mellem de myndigheder – herhjemme især SKAT og politi – der står for kontrol og efterforskning i og mellem EU-landene. Handlingsplanen foreslår også øget kontrol med overtrædelser af CITES-bestemmelserne, f.eks. ved landegrænser og i lufthavne.
Lav dansk strafferamme: Et års fængsel
– Hvert år krydser tonsvis af ulovlige dyre- og plantedele EU’s grænser og krybskytteri har nået hidtil usete højder, så vi hilser EU-Kommissionens store engagement i denne sag meget velkommen. Nu er det op til EU-medlemsstater at gøre planen til virkelighed. Den danske strafferamme for wildlife-kriminalitet er kun et års fængsel. WWF Verdensnaturfonden har længe arbejdet for at den danske strafferamme hæves markant. Mange andre EU-lande har også alt for lave strafferammer, så EU-handlingsplanen vil virkelig gøre en forskel, siger WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Gitte Seeberg.
EU-Kommissionen støtter med handlingsplanen tiltag, der vil reducere efterspørgslen på såvel levende som dele af truede dyr og planter. Både inden for og uden for EU.
Handlingsplanen lægger op til at EU skal spille en central rolle på den internationale scene – bl.a. ved at støtte udviklingslande i kampen mod wildlife-kriminalitet og korruption, og støtte tilblivelsen af bilaterale og multiaterale aftaler.
– Wildlife-kriminalitet er ikke kun en trussel mod utallige arter af truede dyr og planter. Det truer også retsstaten, god regeringsførelse, lokalsamfund og bæredygtig udvikling, påpeger direktøren for WWF’s EU-kontor Geneviève Pons, der varmt anbefaler medlemslandene at vedtage handlingsplanen.
Det forventes, at EU-handlingsplanen mod illegal handel med truede dyr og planer bliver vedtaget på et EU-miljørådsmøde i juni. Forinden forventes det, at EU-Parlamentet har taget stilling til EU-handlingsplanen gennem en betænkning.
Illegal handel med truede dyr og planter
Krybskytteri og illegal handel med truede dyr og planter skønnes at udgøre den 4. største grænseoverskridende kriminalitet i verden – efter narko, menneskehandel og varemærke-forfalskning.
En stor del af handel med truede dyr og planter, herunder fisk og tømmer, drives af velorganiserede, kriminelle netværk med bred international rækkevidde.
Omkring 30.000 elefanter bliver årligt ofre for krybskytteri i Afrika.
2015 var rekordår for krybskytteri mod næsehorn i Afrika med 1.312 dræbte næsehorn, ifølge organisationen TRAFFIC.