Karin Liltorp, EU-ordfører og Europa-Parlamentskandidat for Moderaterne
Alt for længe har den vestlige verden betragtet Afrika gennem en snæver nødhjælpslinse. Vi har sendt bistand og humanitær hjælp, som om disse lande konstant er ofre, der skal reddes af Vestens heltemod.
Men denne tilgang er ikke bæredygtig. I stedet for at fokusere udelukkende på nødhjælp bør vi fremme bæredygtig udvikling, der gør det muligt for udviklingslandene selv at tage tøjlerne til deres fremtid.
Det er på tide, at vi bevæger os væk fra tanken om, at vores hjælp til udvikling udelukkende er lig med nødhjælp. Det er vigtigt at forstå, at nødhjælp er afgørende i akutte krisesituationer, men det kan ikke være den primære strategi for langsigtet bæredygtig udvikling.
Europæisk og afrikansk uddannelsessamarbejde
For at opnå dette skal vi styrke indsatsen mod fattigdom og ulighed samtidig med, at vi understøtter stabilitet i de regioner, hvor behovet er størst. Et centralt element i denne indsats er investering i uddannelse og jobskabelse. Vi skal prioritere projekter, der skaber flere uddannelsesmuligheder og arbejdspladser, især for unge. Desuden skal vi øge kompetenceopbygningen mellem Europa og Afrika.
Uddannelse fremmer ikke kun den fortsatte udvikling i Afrika, men er også et vigtigt redskab for udveksling og innovation i Europa. Med størstedelen af Afrikas befolkning under 25 år er investeringer i den unge generation afgørende for gensidig vækst og forståelse.
Vi skal derfor gøre det lettere for studerende fra Europa og Afrika at deltage i udvekslingsprogrammer. Uddannelsespartnerskaber fremmer Afrikas udvikling og giver samtidig Europa indsigt i unikke løsninger, som er afgørende for at håndtere globale udfordringer.
Akademiske relationer stimulerer ikke kun innovation og bæredygtig udvikling, men udveksling skaber også stærke bånd mellem de to kontinenter og bidrager til en mere sammenkoblet og velstående verden.
I Moderaterne foreslår vi, at EU i samarbejde med afrikanske lande opretter en pulje af stipendier målrettet afrikanske studerende til optagelse på europæiske master- og ph.d.-uddannelser. Fokus skal være på uddannelser, der dækker relevante samfundsbehov og prioriteter, som aftales mellem EU og de afrikanske lande.
Vi mener også, at EU i samarbejde med europæiske virksomheder bør udvikle specifikke praktikprogrammer for afrikanske studerende, finansieret gennem puljemidler.
Kraftig investering i afrikanske lande
Der er heldigvis allerede en voksende erkendelse af behovet for at investere i og skabe partnerskaber med de afrikanske lande.
Rusland og Kina har allerede set potentialet og investerer kraftigt i Afrika. Et eksempel er Kinas massive investeringer i infrastruktur i flere afrikanske lande, såsom det store jernbaneprojekt i Kenya, der både har skabt arbejdspladser og forbedret transportmulighederne.
Vi bør gøre det samme, og vi skal gøre det, hvor vi møder dem som ligeværdige partnere. Hvordan gør vi så det?
Det samlede EU er godt på vej. Europa-Kommissionen og Den Afrikanske Udviklingsbank har i starten af 2024 underskrevet en ny rammeaftale for deres eksisterende finansielle partnerskab, hvor målet er, at aftalen vil give et løft til infrastrukturinitiativer i Afrika. EU vil konkret investere omkring 150 milliarder euro i infrastruktur i Afrika inden 2027.
Herudover er det vigtigt, at man fokuserer på de førnævnte uddannelsesprogrammer, investeringer i moderne landbrugsteknik, styrkede handelsrelationer og på at sikre markedsadgang for produkter udviklet i Afrika.
EU skal øge investeringerne i samarbejde med afrikanske lande og den Afrikanske Union. Disse aftaler skal baseres på solidaritet og bæredygtighed og sikre vedvarende økonomisk udvikling. Målet skal være at skabe fællesskab og samhørighed og bringe mennesker sammen på tværs af landegrænser.
Disse partnerskaber kunne være oprettelsen af fælles udviklingsfonde, hvor både EU og afrikanske nationer bidrager økonomisk og beslutter om anvendelsen sammen. Dette vil sikre, at projekterne afspejler reelle behov og at fælles behov prioriteres.
Vi må heller ikke glemme klimaet, hvor Danmark allerede gør en forskel. Eksempelvis har Danmark samarbejdet med Kenya om at udvikle vindmølleparker, hvilket bidrager til bæredygtig energiforsyning og reducerer afhængigheden af fossile brændstoffer.
Sådanne partnerskaber kunne omfatte oprettelsen af fælles udviklingsfonde, hvor både EU og afrikanske nationer bidrager økonomisk og træffer beslutninger sammen. Dette vil sikre, at projekterne afspejler reelle behov og prioriterer fælles interesser.
Sådanne partnerskaber kunne omfatte oprettelsen af fælles udviklingsfonde, hvor både EU og afrikanske nationer bidrager økonomisk og træffer beslutninger sammen. Dette vil sikre, at projekterne afspejler reelle behov og prioriterer fælles interesser.
Serie: EU’s globale skæbneår
Splid i USA, konflikt i Ukraine og Mellemøsten, klimakrise, et opstigende Kina og et langt større modspil fra Det globale syd.
Mens de udenrigspolitiske udfordringer står i kø, prøver EU at finde sin rolle i verden.
I denne serie, som er støttet af Europa-Nævnet, undersøger Globalnyt unionens fremtid på den globale scene.
Overordnet er vi på rette vej, men processen skal fremskyndes. Vi skal ændre vores syn på Afrika og anerkende dets potentiale. De afrikanske lande har ikke desperat brug for Vestens helte, men snarere en ven – en ligeværdig partner.
Vi skal skabe et fælles grundlag for bæredygtig udvikling, hvor alle parter arbejder ud fra den samme forståelse. Vi skal bevæge os væk fra en kontrolorienteret udviklingsmodel og i stedet fremme en empowerment-tilgang, hvor udviklingslandene selv har magten til at forme deres fremtid.
Det er ikke nok blot at give fisk eller lære dem at fiske – vi skal sikre, at de kan opbygge deres egne fiskerier og økonomier på deres egne præmisser.
Indlægget er udelukkende udtryk for skribentens holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected]