EU’s udviklingsbistand sættes i vejret midt i en økonomisk krisetid

Forfatter billede

EU gør nu ligesom den nye regering herhjemme – sætter udviklingsbistanden til verdens fattige nationer i vejret.

EU-Kommissionen fremlagde torsdag sit forslag til det fremtidige udenrigsbudget, herunder udviklingsinstrumentet som udgør en væsentlig del af EU-Kommissionens udviklingsbistand.

Forslaget lægger op til en markant stigning i EU-Kommissionens udviklingsbistand i budgetperioden fra 2014-2020, skriver de EU-interesserede NGOers samarbejdsplatform, Concord Danmark, i en pressemeddelelse fredag.

– Udenrigsbudgettet øges således med 13,7 milliarder euro årligt, hvorved EU-Kommissionens udviklingsbistand (ODA) stiger med 25 procent.

Dertil kommer, at Den Europæiske Udviklingsfonds budget stiger med 1 milliard euro (ca. 7,4 mia. kr.) årligt.

EU-Kommissionens forslag til en stigning i udviklingsbistanden betyder indirekte, at flere af EU’s 27 medlemslande kommer tættere på målet om at yde 0,7 procent af deres bruttonationalindkomst (BNI) i udviklingsbistand.

Med et større EU-budget til udvikling vil medlemslandene nemlig kunne indberette en større andel i de internationale opgørelser i OECD, og EU kommer derfor en smule tættere på målet om de 0,7 procent.

Kun 4 udaf 27 yder de 0,7 pct.

Concord Danmark hilser stigningen i EU-Kommissionens udviklingsbudget varmt velkommen.

For alt tyder på, at EU’s medlemslande ikke selv lever op til deres forpligtelse om at yde 0,7 pct. af BNI i udviklingsbistand. Øget udviklingsfinansiering er ellers helt afgørende for at nå FN’s 2015-mål om bl.a. at halvere den globale fattigdom og sult.

Med kun tre år igen til deadline for 2015-målene er det forsat kun 4 ud af EU’s 27 medlemslande som lever op deres egne forpligtelser, herunder Danmark.

– EU-landene er desværre langt fra 0,7 procent målsætningen og mangler minimum at levere 15 milliarder euro årligt til verdens fattigste, siger Birte Hald, forkvinde for Concord Danmark.

– Samtidig betyder EU’s økonomiske krise nye dramatiske reduktioner i medlemslandenes udviklingsbistand i de kommende år. Dette til trods for, at en ny undersøgelse viser opbakning fra 4/5 af EU’s befolkning til udviklingsbistanden i en økonomisk krisetid. Derfor er stigningen i EU-Kommissionens udviklingsbudget et vigtigt skridt, og Danmark har et særligt ansvar som kommende EU-formandskabsland for at fastholde den foreslåede stigning, lægger hun til.

Nyt netværk på dansk initiativ

Den danske regering har taget initiativ til at etablere et netværk af EU-lande, kaldet ”0,7 % netværket”, som lever op til løftet om 0,7 pct. af BNI til udviklingsbistand.

– Den danske regering må bruge”0,7% netværket” under et dansk EU formandskab til at presse de øvrige EU lande til at efterleve løftet om 0,7% af BNI til udviklingsbistand, gør Sarah Johansen, politisk medarbejder i Concord Danmark, gældende.

Det må samtidig være en klar hovedprioritet, at forhandlingerne om EU’s fremtidige budgetramme fastholder en markant stigning i EU’s Kommissionens udviklingsbistand under det danske formandskab, Det er en klar forudsætning for at kunne bekæmpe den globale fattigdom, uddyber hun.

Concord Danmark opfordrer i samarbejde med sit europæiske netværk i Concord Europa, alle medlemslande til at støtte EU-Kommissionens forslag om markant stigning udviklingsinstrumentet og udvide dette til alle de øvrige EU instrumenter, der finansierer udvikling i klodens fattige nationer.

Yderligere oplysninger hos:

Pernille Slot Hansen
kommunikationsmedarbejder i Concord Danmark
NGO-Netværket for EUs Udviklingspolitik
Tlf. 29 80 81 87 og e-mail: [email protected]
Web: www.concorddanmark.dk