Fakta og debat om den vanskelige bistand til skrøbelige stater

Forfatter billede

Hvert fjerde land på kloden – helt præcist 47 styk – karakteriseres af OECD som skrøbelige stater, langt de fleste i Afrika syd for Sahara. Tilsammen bor der halvanden milliard i de 47 lande, og det er grunden til, at der er kommet langt mere fokus på skrøbelige stater i dansk og international bistand.

Men bistand til skrøbelige stater og situationer har vist sig uhyre vanskelig – tag bare Somalia og Afghanistan. Landene er meget forskellige, årsagerne til problemerne lige så forskellige og også politisk betingede.

Til trods for alle disse forskelligheder og vanskelige vilkår findes der eksempler på succesfulde donor-støttede aktiviteter i skrøbelige lande og situationer.

Hvad er dét, der karakteriserer succeserne, og hvad kan vi lære af dem? Det er emnet for en international hel-dags konference i København onsdag d. 23. oktober, ’Challenges in fragility and governance’.

Konferencen holdes kl. 08.30 – 16.30 i Charlottehaven i Hjørringgade 10 på Østerbro i København. Den er arrangeret af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) som en del af det dansk-svensk-støttede forsknings- og kommunikationsprogram ReCom.

80 studier som grundlag

ReCom har gennemført ikke færre end 80 studier af erfaringerne med bistand til skrøbelige lande og situationer, og resultaterne af flere af de enkelte studier og de mere overordnede konklusioner vil blive præsenteret.

Konferencen er delt i to:

En engelsk del om formiddagen, hvor førende danske og internationale forskere præsenterer deres studier. Formiddagen skal munde ud i formuleringen af de mest centrale udfordringer og dilemmaer i den vanskelige bistand til skrøbelige stater, som politikere bliver nødt til at forholde sig til.

Det danner oplægget til den politiske debat – på dansk – om eftermiddagen blandt et indbudt panel.

Penelet tæller udviklingsminister Christian Friis Bach (R), de udviklingspolitiske ordførere Mette Bock (LA) og Christian Juhl, (EL), en repræsentant for Venstre samt udviklingspraktikere med erfaring fra ustabile lande.

De brændende spørgsmål

Det er de store spørgsmål, der er fokus på:

* Hvad er erfaringerne med de seneste års stadig stærkere sammenkædning mellem udviklingssamarbejde og forsvars- og sikkerhedsindsatser?

* Hvor står vi efter 10 års samtænkning af sikkerheds- og udviklingspolitikker?

* Hvad er potentialet, faldgruberne og begrænsningerne ved denne samtænkning?

* Giver de hidtidige erfaringer noget fingerpeg om, hvad der mere præcist kan være med til at skabe udvikling i skrøbelige situationer?

* Kan særlige indsatser for at uddanne unge være med til at hindre, at de bliver militante?

* Og kan migranter være med til at skabe udvikling i de skrøbelige hjemlande, de har forladt?

Alt det og mere til vil forskere give deres bud på, og særligt inviterede eksperter vil udfordre forskerne, som også vil svare på spørgsmål og kommentarer fra salen.

Fire workshops

Formiddagen byder på fire workshops, der kører to og to parallelt, så man kan deltage i to.

Først skal deltagerne vælge, om de vil deltage i workshops under overskrifterne: ’Sikkerhed og udvikling’ eller ’De sociale sektorer i skrøbelige situationer’.

Det næste valg står mellem ’Vækst-orienteret regeringsførelse’ eller ’Offentlig forvaltning i skrøbelige situationer´.

Ordstyrer dagen igennem er Verner Kristiansen, der vil sørge for, at formiddagen vil sikre et solidt grundlag for en levende og kvalificeret debat med de indbudte politikere om eftermiddagen.

For program og tilmelding, se
http://en.diis.dk/home/seminars/2013/recom+results+meeting-c3-+challenges+in+fragility+and+governance

Mødet er arrangeret af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), der også bidrager til ReCom.

Om ReCom

ReCom-programmet – Forskning i og kommunikation om udviklingsbistand – er et treårigt program (2011-2013) finansieret af Danida og svenske Sida.

Det koordineres af UNU-WIDER, United Nations University – World Institute for Development Economics Research, der har hjemme i Helsinki og har den danske professor og udviklingsøkonom, Finn Tarp, som direktør.