Falske beviser i sagen mod Kenyas præsident

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Anklageren i retsagen mod Kenyas præsident Uhuru Kenyatta siger, at nogle af de beviser, der er blevet fremlagt i sagen er falske. Det drejer sig bl.a. om teleoplysninger, der belaster folk, der vidner mod præsidenten.

Sagen ved den internationale straffedomstol i Haag (ICC) mod den kenyanske præsident Uhuru Kenyatta har taget en ny drejning, skriver det kenyanske dagblad Daily Nation mandag.

Ifølge anklageren, Fotou Bansouda, er en række dokumenter med teleoplysninger forfalskede. Det menes, at det handler om oplysninger om mobiltelefoner tilhørende en række politikere. De menes at have være involveret i voldshandlingerne omkring valget i 2007. Oplysningerne skulle angiveligt vise at nogle af vidnerne mod præsidenten talte usandt.

Vold ved valget i 2007

Uhuru Kenyatta er anklaget for at have opmuntret til vold i forbindelse med valget i slutningen af 2007, hvor op mod 1.000 blev dræbt og mange drevet fra deres hjem. I marts 2013 vandt han det følgende valg og blev sit lands præsident. Da var han allerede tiltalt ved straffedomstolen, som valgte at gå videre med sagen på trods af, at han nu var blevet statsoverhoved.

En ekspert, der er godkendt af både forsvarerne og anklagerne, siger ifølge anklageren at der er stærke beviser for at telefon-oplysningerne er forfalskede.

Teleoplysningerne skulle angiveligt stamme fra 2007 og 2008, men teleoplysninger slettes almindeligvis efter tre år og derfor må dokumenterne, som forsvarerne har fremlagt, være falske.

Anklageren langer ud efter teleselskaberne i Kenya, som hun mener er meget tilbageholdende med at samarbejde. Kun efter at forsvarerne for præsidenten henvendte sig begyndte de at samarbejde.

I det hele taget har anklagemyndigheden haft store problemer med oplysninger fra kenyanske myndigheder. Der har være pillet ved en hel del af det materiale, som er kommet fra myndighederne og andre gange har der manglet dokumenter, siger Bensouda.

Fatou Bensouda siger ifølge avisen, at anklagemyndigheden har mulighed for at droppe sagen mod Uhuru Kenyatta, hvis den ikke mener, at det er muligt at sagen kan føre til en dom.