Flygtninge- og fodboldsnak i Bulawayo

Forfatter billede

3. februar 2016

Hun har ringet adskillige gange for at få en aftale, men uden at komme igennem til AGRITEX-direktør Mr. Nyoni. Vi prøver så lykken ved bare at dukke op.

Dumi synes det er et lidt grænseoverskridende brud på formaliteterne. Vi er heller ikke klædt på til et officielt besøg. Jeg har godt nok et slips og en skjorte med i kufferten, men det blev en T-shirt og sandaler i dag, for der er varmt i Bulawayo.

De gode gamle dage

Vi bliver faktisk lukket ind. Nyoni og Dumi kender hinanden fra tidligere samarbejde. Han er en rund mand med livlige øjne og et vindende smil. Heller ikke han har fundet slipset frem i dag, observerer jeg tilfreds.

Jeg nikker.

Han henviser tydeligvis til Danmarks brud med Zimbabwes regering i 2000 og lukningen af den danske ambassade i Harare, da den venstre-ledede regering kom til magten i Danmark og skar udviklingsbistanden ned ved bl.a. at lukke tre danske ambassader i Afrika.

Hvad sker der i Danmark?

Men vi kommer ikke ind på, at den nye danske regering netop har lukket det danske ambassadekontor i Zimbabwe for anden gang, igen som led i nedskæring af udviklingsbudgettet. Han slår over til en snak om fodbold.

Det er en pludselig drejning fra et let til et sværere emne.

Jeg forklarer, at Danmark fører en restriktiv politik, fordi flygtningestrømmen i Europa er meget stor.

Jeg kunne henvise til, at England heller ikke har taget ret mange flygtninge. Men det er ikke en oplysning, som vil hjælpe på Danmarks image i Zimbabwe, som er forbitret anti-britisk, så jeg nøjes med at nikke, siger dog, at også Sverige og Tyskland er blevet mere restriktive.

Han nikker:

Jeg siger ikke noget. Mit ærinde er ikke flygtningedebat, men hans kommentar svider.

Tilbage til Drogba

Vi får dog efterfølgende en god lang snak om vores egentlige formål, nemlig at samarbejde med AGRITEX i et lille forsøgsprojekt, som skal gøre småfarmerne bedre til at manøvrere på markedet og få bedre priser på deres afgrøder.

Efter en times snak, hvor flere besøgende, som banker på døren, bliver bedt om at vente, rejser vi os for at gå. Vi er blevet enige om at samarbejde om projektet.

Christian Sørensen blogger fra Afrika, hvor han p.t. befinder sig. Hans indlæg kan findes her: http://africarunner.blogspot.dk/