FN-chef: Afrika skal nok nå 2015 Målene

Redaktionen

Den nye mand, der står i spidsen for at sikre fremdrift for FNs globale 2015 Mål, Salil Shetty, siger til BBC Online, at Afrika har alle muligheder for at klare fristen for målopfyldelsen om 12 år – hvis kontinentets ledere vel at mærke bliver presset til at nå dem.

Shetty overtog ansvaret for 2015 Målene, som omfatter en drastisk nedgang i den globale fattigdom og børnedødelighed, med virkning fra tirsdag.

I sidste måned sagde pro-Afrika kampagnemedlemmet musikeren Bono til BBC, at Afrika var “100 år fra at møde 2015 Målene” – også benævnt UN Milennium Development Goals, MDGs.

Men Salil Shetty ser helt anderledes på det. Han erklærede sig meget opmuntret over den udvikling, han har set på det afrikanske kontinent til dato. – Det virker utroligt posititvt, sagde Shetty til BBC World Service` Afrika-program.

– Jeg har f.eks. mødt kampagnefolkene for 2015 Målene i Kenya, og de er allerede i fuld gang med en national rapport, som skal kaste lys over, hvor godt kenyanerne er i stand til at holde deres regering fast på målene, sagde han.

Shetty lagde til, at adskillige afrikanske lande har opstillet individuelle målsætninger og at dette igen er tegn på, at 2015 Målene er indenfor rækkevidde.

– Vi har mange fremragende eksempler på resultater, der er værd at bide mærke i, sagde Shetty. – Uganda har f.eks. været i stand til at bremse antallet af hiv-positive og aidsramte. Botswana har klaret sig fænomenalt godt, når det gælder skolegang og videreuddannelse og Ghana har nedbragt andelen af underernærede. Så det kan lade sig gøre, slog han fast.

Shetty lagde stor vægt på den enkelte afrikaners rolle i at trække kontinentet ud af de forskellige krisesituationer, som 2015 Målene gerne skulle rette op på og helst helt fjerne. – Målene kan kun nås, hvis afrikanerne ønsker, at de skal nås. Det er, når alt kommer til alt, hvad 2015 kampagnen handler om, sagde “Milennium-chefen”.

– Lad os ramme en pæl igennem forestillingen om, at 2015 Målene ikke kan nås – det kan helt klart lade sig gøre, Målene er realistiske og indenfor det mulige (doable). Men det vil være afgørende, at befolkningerne holder regeringerne til ilden, sagde han.

Shetty føjede imidlertid i samme åndedrag til, at 2015 Målene ikke er en slags trylleformular, som er universalsvaret på Afrikas problemer. – Jeg tror ikke der sker noget, blot man undertegner en erklæring, men jeg håber, at Målene – og erklæringen om at nå dem – vil sætte fokus på disse ting og skabe en meget værdifuld offentlig debat om udviklingsmålene. lød det.

– Det, de kan gøre, er at skabe en platform for udviklingsfortalerne (advocacy) til at føre kampagne for fattigdomsbekæmpelse og holde regeringerne fast.

På den anden side påpegede Salil Shetty i BBC-programmet også vigtigheden af, at Målene nåes. – Flere andre steder i verden bliver Målene vel mest anset for en række forhåbninger, men sådan er det ikke i Afrika. Dér er de forskellen på liv og død. Sådan må det være, når millioner af afrikanere dør hvert år. F.eks. kvinder og børn, som rives bort af aids og andre sygdomme.

– Det er hvad disse Mål drejer sig om, sagde Shetty, der opfordrede de rige vestlige lande til at øge bistanden og reducere tilbagebetalingen af mange u-landes tyngende gæld.

– Hvis man ser på den såkaldte antiterror-krig, blev der brugt 100 milliarder dollars i løbet af få uger i Irak. Afrika har kun behov for det halve oveni for at gøre en afgørende forskel. Den forskel, der betyder, at alle 2015 Målsætningerne opfyldes, og kontinentet aldrig bliver det samme igen, sluttede “Millennium-Goal-chefen”.

Læs også “Per Stig lancerer oplysningskampagne om 2015 Målene”, 03.09.03, i rubrikken Arkiv i menuen ude til venstre.