FN-chef: Vi er blevet følelsesløse over for det syriske blodbad

aleppo_syria_freedom
Verden har efterhånden kun et skuldertræk tilovers for den ulykkelige situation i Syrien, siger FN's højkommissær for menneskerettigheder.
Foto: Syrian Freedom (arkiv/CC)
Forfatter billede

Verden trækker kollektivt på skuldrene af de vedvarende luftangreb i Syrien, der i løbet af 10 dage har kostet mindst 103 civile syrere livet i Idlib og Aleppo – og en fjerdedel af ofrene er børn.

Sådan lød ordene fra FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, tidligere på ugen.

Og når verden tilsyneladende er ligeglad med de mange civile ofre, tydeliggør det også det ”fejlslagne lederskab”, der er gældende i verdens mest magtfulde lande, siger Bachelet, der retter en skarp kritik mod syriske regeringsstyrker og de russiske allierede.

”Den seneste ubarmhjertige kampagne med luftangreb udført af regeringen og dens allierede rammer fortsat medicinske faciliteter, skoler og anden civil infrastruktur såsom markeder og bagerier,” siger Michelle Bachelet.

På det seneste er et stort antal civile syrere blevet dræbt i luftangreb i Idlib og andre dele af det nordvestlige Syrien. Og når man ser på mønstret i angrebene er det ”yderst usandsynligt”, at de alle blev ramt ved et uheld, siger hun.

”Internationale angreb mod civile er krigsforbrydelser, og dem, der har beordret dem eller udført dem, er retsligt ansvarlige for deres handlinger”, understreger højkommissæren.

Handlingslammelse i Sikkerhedsrådet

Michelle Bachelet er bekymret for, at blodbadet i Syrien ”ikke længere er på den internationale radar”.

”Flere hundredtusinder børn, kvinder og mænd er blevet dræbt i Syrien siden 2011. Så mange, at det ikke længere er muligt at give en troværdig vurdering”, siger hun.

I konfliktens første år, da antallet af drab stadig skulle tælles i først snesevis, så hundredvis og siden tusindvis, havde verden betydeligt større opmærksomhed på, hvad der foregik i Syrien.

”Nu dræber og lemlæster luftangreb et betydeligt antal civile adskillige gange om ugen, og svaret er tilsyneladende et kollektivt skuldertræk, mens Sikkerhedsrådet er lammet af de fem permanente medlemmers vedvarende mangel på evne til at enes om at bruge deres magt og indflydelse til at stoppe kampene og drabene en gang for alle”, siger Michelle Bachelet.

Hun betegner den langvarige krig i Syrien som en ”tragedie i et omfang så stort, at vi tilsyneladende ikke længere kan relatere til det overhovedet”.

”Meningsløs død og ødelæggelse”

Siden syriske regeringsstyrker med støtte fra russiske kampfly indledte offensiven mod oprørsgrupper i Idlib-provinsen i april, har FN’s højkommissariat for menneskerettigheder (OHCHR) dokumenteret, at mindst 450 civile er blevet dræbt.

Foto: Sean Gallup / Getty Images (arkiv)
På trods af, at der er indgået en aftale om nedtrapning af konflikten i 2017 og etablering af en demilitariseret zone i 2018, ”oplever Idlib og de omkringliggende områder en alvorlig militær optrapning med alvorlige menneskeretslige og humanitære konsekvenser for de millioner af civile, der forsøger at overleve der”, siger Bachelet.

Hun opfordrer ”indflydelsesrige parter”, herunder dem der har været med til at indgå aftalen om at nedtrappe konflikten, til at bruge deres indflydelse til at stoppe den igangværende militære offensiv og ”få de stridende parter tilbage til forhandlingsbordet”.

”Det er afgørende, at fjendtlighederne indstilles for at give de igangværende politiske forhandlinger plads til at trække vejret”, siger hun.

”Alternativet er bare mere meningsløs død og ødelæggelse i en krig uden ende”.