FN: Israelske kugler dræbte palæstinensisk journalist

51-årige Shireen Abu Akleh blev dræbt under sit arbejde som journalist på Vestbredden.


Foto: Guy Smallman/Getty Images
Søren Steensig

24. juni 2022

Shireen Abu Akleh var en kendt og respekteret palæstinensisk-amerikansk journalist. Den 11. maj rapporterede hun fra en israelsk militæroperation i byen Jenin på den besatte Vestbred.

Her blev den 51-årige journalist ramt af flere kugler og afgik ved døden. Hendes kollega slap med livet i behold, men blev såret.

Drabet blev straks mødt med fordømmelse verden over, og palæstinensere beskyldte de israelske soldater for at have affyret de fatale skud. Israelerne gav til gengæld bevæbnede palæstinensere skylden.

Nu peger en undersøgelse udarbejdet af FNs Sekretariat for Menneskerettigheder (OHCHR) imidlertid også på de israelske soldater.

“Alt information, vi har indsamlet, er konsistent med konklusionen, at de skud, der dræbte Abu Akleh og sårede hendes kollega Ali Sammoudi, kom fra israelske sikkerhedsstyrker og ikke fra vilkårlige salver fra bevæbnede palæstinensere,” fortæller sekretariatets talskvinde Ravina Shamdasani på et pressemøde i Geneve fredag.

Undersøgelsen viser også, at der ikke var aktivitet fra bevæbnede palæstinensere på gerningsstedet, da journalisterne blev beskudt.

Ifølge talskvinden havde Abu Akleh og hendes kolleger gjort, hvad de kunne for at vise, de var journalister. Selvom de var iklædt hjelme og veste med presseskilt og nærmede sig langsomt fra en sidegade, blev de alligevel mødt med kugler.

“Adskillige målrettede kugler blev affyret mod dem fra de israelske sikkerhedsstyrkers retning,” siger Ravina Shamdasani.

Hun tilføjer også, at beskydningen fortsatte, selv da en ubevæbnet mand forsøgte at komme den ramte journalist til hjælp.

Mandag udgav New York Times deres egen undersøgelse af sagen, der nåede frem til samme resultat.