FN: Knap 1.500 børnesoldater døde i Yemen i 2020

Houthi-støtter råber slagord, mens de kører med på en lastbil, der transporterer kister med døde Houthi-kæmpere den 4. januar, Sana'a, Yemen.
Foto: Mohammed Hamoud/Getty Images
Gerd Kieffer

2. februar 2022

I en ny rapport til FN’s sikkerhedsråd fremgår det, at op mod 1.500 børnesoldater rekrutteret af Houthi-oprørere i Yemen mistede livet under kampe i 2020. Dertil døde yderligere 562 børnesoldater mellem januar og maj 2021.

Houthierne bruger, ifølge FN, både skoler, sommerlejre og moskeer til at sprede deres ideologi og rekruttere børn til deres hær, skriver BBC, der citerer en artikel fra nyhedsbureauet AP.

I rapporten, som et ekspertpanel står bag, fremgår det, at ”børnene får besked på at råbe houthi-sloganet ‘død over Amerika, død over Israel, forband jøderne, sejr til islam’,” og at en træningslejr oplærte børn helt ned til syv år i at rense våben og undgå raketter.

Eksperterne anbefalede brug af sanktioner mod de parter i konflikten, der bruger sådanne institutioner til at rekruttere børnesoldater.

Børn er særligt udsat

Krigen i Yemen har været i gang siden 2015. Her kæmper Houthi-oprørsbevægelsen og Yemens regering, støttet op af en koalition af arabiske lande, om magten.

År efter år er krigen blevet fremhævet som en glemt humanitær katastrofe og har også i flere år figureret på tænketanken International Crisis Groups liste over konflikter at holde øje med.

Læs også: Endnu et år med krig og nød i Yemen

Krigen har ramt hele befolkningen, men børn er særlig udsatte. I en gennemgang af krigens konsekvenser angiver menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch, at mere end 1,5 ud af de fire millioner internt fordrevne yemenitter er børn, der også tælles i hundredtusinder blandt dem, der er flygtet til udlandet.

Børn er også hårdt ramt af den hungersnød, der hærger landet. 2,3 millioner børn er akut underernæret, mens 400.000 børn under fem år er i umiddelbar fare for at dø af sult.

Inden jul anslog FN’s Udviklingsprogram, at 1,3 millioner mennesker vil have mistet livet inden 2030, hvis ikke der kommer en løsning, mens antallet af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, vil stige til 22 millioner. Det svarer til 65 procent af befolkningen.