FN: Situationen i Gaza er katastrofal efter store nedskæringer

20140805_beit_hanun7_gaza_btselem
Det går langsomt med genopbygningen af Gaza, fordi Israel blokerer for import af byggematerialer. Her ses Beit Hanun efter krigen i 2014.
Foto: B'Tselem (arkiv/Wikimedia/CC)
Forfatter billede

Tårnhøj arbejdsløshed, faldende indkomster, svindende landbrugsproduktion og forværrede socioøkonomiske forhold.

”Med blokaden, der nu er i sit 11. år, er Gazastriben blevet reduceret til et humanitært tilfælde af dyb lidelse og bistandsafhængighed,” skriver UNCTAD i en pressemeddelelse.

”Gazas produktive kapacitet er blevet udslettet af tre store militære operationer og en forkrøblende luft-, hav- og jordblokade,” lyder det i FN-rapporten.

Den amerikanske regering har også skrottet omkring 200 millioner dollars i direkte udviklingsbistand til palæstinenserne, og i weekenden meddelte Washington, at man også vil stoppe en støtte på 25 millioner dollars til seks hospitaler i de palæstinensiske områder.

Disse nedskæringer er imidlertid ikke medtaget i rapporten.

Gradvis israelsk annektering

FN-rapporten bemærker også, at den langvarige elektricitetskrise i Gaza er forværret. Husene i den palæstinensiske enklave modtog i gennemsnit kun to timers elektricitet om dagen i begyndelsen af 2018, og strømmanglen har alvorlige konsekvenser for hverdagen og forhindrer levering af basale tjenester og ydelser.

Rapporten bemærker også, at opførelsen af bosættelser for alvor tog fart i 2017 og i begyndelsen af 2018, og den fremhæver beviser for en ”gradvis annektering” af store dele af Vestbredden, blandt andet ved at israelske borgere flytter til de omstridte bosættelser, mens palæstinenserne tvinges ud.