Danmark har overtaget formandsskabet for FN’s Sikkerhedsråd og skal i den næste måned ikke bare sidde til bords med de store, men styre konversationen – eller hvad man nu skal kalde debatten for tiden.
Mandag blev programmet for marts måned godkendt af Sikkerhedsrådets 14 øvrige medlemmer. Det er en liste over de fleste af verdens allerstørste sikkerhedsmæssige udfordringer.
Palæstina og Israel, Sudan, DR Congo, Syrien, Yemen, Libanon, Golan og Afghanistan, alle er de på programmet. Og mange af dem står der, fordi de simpelthen er på programmet hver måned, fordi rådet vurderer situationen mindst en gang om måneden.
Noget er med, andet er ikke
Andre påtrængende emner, såsom Ukraine, er ikke programsat, men man forventer flere Sikkerhedsrådsmøder om Ukraine i marts, skriver mediet Security Council Report.
Security Council Report gør sig ikke i spekulation om, hvorfor noget er på dagsordenen eller ej. Fraværet af Ukraine bliver således ikke tillagt nogen særlige motiver. Fraværet af et dagsordenspunkt, der på en eller anden måde omhandler Kvinder, Fred og Sikkerhed, som er et af de danske fokusområder, bliver ikke nævnt.
Det gør derimod det danske signatur-event om fremtidens fredsoperationer, en åben debat, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen forventes at lede, og som FN’s generalsekretær António Guterres forventes at deltage i. FN’s fredsoperationer er en dansk hjertesag (selv om Danmark ikke længere er fast deltager i dem), og fredsoperationerne har været under heftigt pres og udsat for hård kritik de seneste år. Adskillige store operationer er indstillet, og der er ikke kommet nye til. Der er et større arbejde i gang i FN for at tilpasse fredsarbejdet til verden af i dag og for at få hele fredsarbejdet, fra forebyggelse til opbygning, til at hænge sammen.
Mellemøsten
Noget af det, der får temperaturen i Sikkerhedsrådet til at stige, er debatterne om “Situationen i Mellemøsten, inklusive det palæstinensiske spørgsmål.” Dem er der planlagt to af. Den ene handler om situationen i Gaza, hvor FN’s seniorkoordinator for humanitært arbejde og genopbygning, Sigrid Kaag, vil orientere rådets medlemmer. Den anden er det fast månedlige møde om situationen i regionen – her vil FN’s midlertidige koordinator for fredsprocessen orientere, det er også Sigrid Kaag.
I øvrigt er det også planlagt at udenrigsministeren skal lede et Sikkerhedsrådsmøde om Syrien – om den politiske og humanitære situation i landet og om status på kemiske våben. Og på det punkt kan vi her fra Globalnyt tilføje, at den, der fik ansvaret for at få udskibet en stor del af de syriske kemiske våben under krigen, det var også Sigrid Kaag.
Og så er det for eksempel også i marts, at det årlige møde om samarbejde mellem FN’s Sikkerhedsråd og EU bliver afholdt.
Overskueligt
Lige nu ser møderækken overskuelig ud, men det snyder. På trods af alle problemer mellem især de store lande i FN’s Sikkerhedsråd, P5 som de kaldes, de fem faste medlemmer, USA, Storbritannien, Frankrig, Kina og Rusland, men også lidt knirkerier mellem de 10 valgte medlemmer, ja så har Sikkerhedsrådet travlt. Dagsordenen vil hurtigt blive fyldt ud med møder formentlig hver eneste dag.
Til gengæld er ikke alt så svært, som det ser ud til. Især ikke på de offentlige møder. Der er regler for alt på de åbne møder, også for hvordan formandslandet fordeler ordet, tiltaler andre og så videre og så videre.
Derfor så man også en totalt pacificeret præsident Trump i sin første periode som præsident lede en ophedet diskussion under en generalforsamling. “Idet jeg takker det ærede medlem fra Iran giver jeg hermed ordet videre til …,” lød det fra Trump, da han lige var blevet svinet til af vist nok Irans udenrigsminister.
Om præsidenten i denne periode også lader sig dæmpe af FN-bureaukratiet, det vil tiden vise.