FNs Sikkerhedsråd: Volden i Den Centralafrikanske Republik eskalerer, mens udviklingen står stille

En FN-soldat fra Rwanda patruljerer i Bangui, hovedstaden i Den Centralafrikanske Republik.


Foto: Nacer Talel/Anadolu Agency/Getty Images
Søren Steensig

23. juni 2022

Befolkningen i Den Centralafrikanske Republik lider stadig under konflikterne mellem flere bevæbnede grupper og landets sikkerhedsstyrker. Og på trods af FNs fredsbevarende MINUSCA-mission halter det med at skabe fred og fremskridt.

“Der er ingen grund til at gentage, at den politiske proces er druknet i sløvhed, på trods af den forrang vi alle giver den.”

Sådan vurderer Valentine Rugwabiza situationen på et møde i FNs Sikkerhedsråd. Hun er generalsekretærens særlige repræsentant for Den Centralafrikanske Republik, og derudover er hun leder for MINUSCA-missionen, der tæller 56 lande blandt sine bidragere.

Selvom landets regering sidste år indgik en fredsaftale, der fik navnet Khartoum-aftalen, med 14 bevæbnede grupper, eskalerer volden stadig. Befolkningen frygter for deres liv og ejendom, da der fortsat bliver rapporteret brud på våbenhvilen, fortæller Rugwabiza.

Hun siger, at Den Centralafrikanske Republik står ved “en kritisk skillevej”, hvor fredsaftalen skal gennemføres for fortsat at være troværdig og sikre landets udvikling mod fred og stabilitet.

Oprørere angriber civile og nødhjælpsarbejdere

Ifølge Valentine Rugwabiza er der tre centrale akser i MINUSCA-arbejdet: At opbygge tillid til regeringen, remobilisere organisationer og stater i regionen samt internationale partnere for at give den politiske proces nyt liv og at positionere de fredsbevarende styrker optimalt.

I lyset af den fortsatte vold er missionens første mål at stoppe konflikterne, siger hun.

Valentine Rugwabiza til et FN-møde i New York, 2019. (Foto: Walter McBride/Getty Images)

Den Centralafrikanske Republik har været plaget af voldelige angreb siden 2012, hvor kampe brød ud mellem kristne og muslimske militser. I 2013 indtog oprørere hovedstaden, og daværende præsident François Bozizé måtte flygte. Efter en fredeligere periode i 2015 og 2016, hvor der også blev afholdt valg, opblussede de voldelige konflikter igen sidst på året.

I maj dræbte oprørshæren Union for Peace in Central Africa ti civile, efter den tidligere havde angrebet regeringens sikkerhedsstyrker. Der er også rapporteret angreb mod nødhjælpsarbejdere i landet. De primært russiske lejesoldater under Wagner-gruppen bliver også beskyldt for at torturere og henrette civile i landet, hvor de er hyret af regeringen til at træne sikkerhedsstyrker.

FN-repræsentanten Valentine Rugwabiza ønsker mere dialog for at bygge tillid mellem landets voldelige aktører og roser ved samme lejlighed landets regering for at tage skridt mod demokratiske lokalvalg og at afskaffe dødsstraffen.

Flere repræsentanter fra Afrika – herunder Gabon, Ghana, Kenya og Den Centralafrikanske Republik selv – stillede spørgsmålstegn ved den våbenembargo, FN pålagde landet i 2013.

Ifølge de afrikanske repræsentanter hæmmer det regeringens chance for at udruste sikkerhedsstyrkerne, der skal nedkæmpe de bevæbnede oprørere.