Af Ida Krogh
Jonglei-regionen i den centrale del af Sydsudan har de senere år været præget af opgør mellem rivaliserende stammer og klaner.
Folkekirkens Nødhjælp støtter et alternativt forsøg på at skabe dialog mellem unge i området, hvor uforsonelighed og mistro bekæmpes med fodbold frem for vold.
Holdene har fået nye dragter, støvler og bolde op til turneringen.
Da vinderne fra Wangulei Primary School hæver turneringspokalen i triumf, er jubelen øredøvende. Hundredevis af skolebørn fra de omkringliggende landsbyer er mødt op for at overvære fodboldturneringen, hvor otte hold fra tre stamme-og klansamfund deltager.
Men klapsalver og jubel gælder ikke kun for det triumferende hold, der har udvist beundringsværdigt spil i den stegende hede.
Ved dagens afslutning går fodboldtrænere, skolelærere, de deltagende børn og publikum hjem med en positiv oplevelse af mødet med børn og unge fra andre samfund, som de mest af alt kender fra skrækhistorier og fordomme.
”Hvis almindelige landsbyboere er martret af hævntørst og frygter deres naboer, er de tilbøjelige til at gribe til våben, frem for at løse konflikter på fredelig vis. De positive oplevelser på fodboldbanen hjælper til at gøre op med fjendebilleder,” forklarer Gachora Ngunjiri fra Folkekirkens Nødhjælps partnerorganisation Episcopal Church of Sudan (ECS), som leder projektet.
Afbud i sidste øjeblik
Netop den indbyrdes dialog og forståelse er en mangelvare i Jonglei-regionen, hvor stammesamfund og klaner har bekriget hinanden i generationer parallelt med Sydsudans kamp for selvstændighed.
Efter Sydsudans løsrivelse fra Sudan i juli 2011 er konflikterne i Jonglei taget til, og regionen har oplevet en opblussen af angreb og hævntogter, der kun har uddybet kløften mellem samfundene.
Sydsudans regering iværksatte i foråret 2012 et omfattende initiativ med regionale fredskommissioner og en fredskonference. Men ude i landsbyerne er der stadig langt igen, forklarer Gachora Ngunjiri:
”Vi havde arbejdet på turneringen i tre måneder, og alle hold havde fået støvler, spilledragter og bolde, som børnene normalt må lave selv. På selve turneringsdagen trak to hold sig ud af de ti tilmeldte, fordi landsbylederen alligevel ikke ville lade børnene spille mod hold fra en rivaliserende klan.”
Gentages i 2013
De sene afbud fik dog hverken arrangører eller børn til at tabe modet. Tværtimod understregede det behovet for skabe gode oplevelser sammen med de tilbageværende otte hold:
”Det var vigtigt for os, at dagen gik godt, og at vi kunne sende de mange børn hjem med smil på læben. Så nu kan de fortælle deres familier og naboer om det ufarlige møde med de andre stammesamfund og klaner på fodboldbanen,” slutter projektlederen.
Ambitionen er at fortsætte projektet i 2013 og at stable lignende initiativer på benene andre steder i Jonglei-regionen, hvor også volleyball, der er populært blandt sydsudanesiske piger, kommer på programmet.
Ida Krogh er funding- og kommunikationsmedarbejder i Sydsudan for Folkekirkens Nødhjælp.