Folkekirkens Nødhjælp: Regeringen skal presse på for humanitær korridor i Gaza

Palæstinensisk kvinde inspicerer skaderne efter et israelsk bombeangreb mod Sousi Moskéen i Gaza City den 9. oktober.


Foto: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images
Søren Steensig

11. oktober 2023

Folkekirkens Nødhjælp opfordrer den danske regering til at presse på internationalt for hurtigst muligt at få åbnet en humanitær korridor til Gaza, så fødevarer, vand, el og medicin kan komme frem til civilbefolkningen.  

”Der er akut behov for at åbne en humanitær korridor til Gaza. Flere end 260.000 mennesker har mistet eller er fordrevet fra hus og hjem, og antallet stiger hele tiden. Den humanitære katastrofe udvikler sig time for time, og den bliver kun værre i omfang, hvis ikke der hurtigt åbnes for en humanitær korridor,” lyder det fra generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, i en pressemeddelelse.

Ingen strøm og snart ikke mad og drikke

De vedvarende og heftige bombardementer gør situationen overordentlig farlig for beboerne i Gaza. Mobilnettet er ustabilt, strømmen begrænset, og det er forbundet med stor risiko at bevæge sig udenfor. Angrebene gør det også svært at skaffe mad, påpeger Qvist-Sørensen:

“Snart er Gaza helt tømt for drikkevand og mad. Med den hast, der bliver bombet, er det umuligt præcist at sige, hvornår fødevarerne slipper op, men det drejer sig om ganske kort tid. Den nuværende blokade gør det ikke muligt for civilbefolkningen at få adgang til rent drikkevand eller mad på bordet.”  

Udover faren for at løbe tør for fødevarer har befolkningen også allerede mistet adgangen til strøm, da Gazas eneste kraftværk for nyligt er løbet tør for brændstof. De omkring 2,3 millioner mennesker, der bor på et område på størrelse med Langeland, er afhængige af israelsk brændstof for at få strøm, og efter Hamas’s angreb mod Israel, har regeringen lukket for leverancerne.  

“Manglen på strøm får fatale konsekvenser for hospitalerne, som har brug for lys og el til maskiner for at kunne behandle sårede civile. Helt lavpraktisk vil manglen på strøm yderligere gøre det umuligt at opbevare den sparsomme mængde af mad, der endnu er tilbage. Det gør det også umuligt at lade telefoner op, og derved afskæres familier på tværs af Gaza muligheden for at være i kontakt med hinanden,” advarer Birgitte Qvist-Sørensen.

Folkekirkens Nødhjælp har medarbejde i Jerusalem og i Gaza, og fra deres generalsekretær er der ingen tvivl om, hvad Danmark kan gøre for at hjælpe de civile i Gaza: 

“Den danske regering skal presse på internationalt for, at FN og civilsamfundsorganisationer kan få adgang til at give den nødvendige hjælp til civilbefolkningen i Gaza.”