For de store dyrs meget ensartede gener kan blive deres endeligt i en tid med klimaforandringer og stadigt stigende menneskelig aktivitet, skriver DR online.
“De vil forventeligt have en lav tilpasningsevne til fremtidige klimaforandringer, men særligt kontakten med omkringlevende mennesker kan have fatale udfald for deres videre overlevelse”, fortæller Peter Frandsen og uddyber:.
“Vi ved at andre menneskeaber er yderst sårbare over for sygdomme, overført mellem mennesker og dyr, som f.eks. ebola og influenza”.
Til gengæld har den kritisk truede menneskeabe historisk set vendt indavl til sin fordel, viser ny forskning.
For første gang har forskere nemlig kortlagt arvemassen hos bjerggorillaen og påvist, hvordan over en tredjedel af de store menneskeabers arvemasse er indavlet.
Det kommer bag på forskerne er, at indavl har været et helt almindeligt livsvilkår hos bjerggorillaerne gennem tusindvis af år.
“De har altså, modsat mange andre arter, undgået at uddø, til trods for meget små populationsstørrelser og som konsekvens en ekstremt lav genetisk diversitet”, forklarer Peter Frandsen.
Han er medforfatter til undersøgelsen, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.
Frandsen har bidraget med at granske i den såkaldte koblingsuligevægt i genomet, der gør det muligt at spore det genetiske aftryk af indavlen gennem tid.
Vide mere?
Se meget mere om bjerggorillaen på
http://en.wikipedia.org/wiki/Mountain_gorilla