”Det at vi blev smidt ud viser, at Marokko ingen respekt har for retssamfundet,” fortæller Olfa Ouled til det uafhængige portugisiske nyhedsmedie Jornal Tornado. Ouled har tidligere arbejdet for den franske regering og arbejder, ligesom kollegaen Ingrid Metton, til dagligt som advokat i Paris.
Saharawierne (Vestsaharas folk) er anklaget for at have slået medlemmer af den marokkanske kolonimagt ihjel, under den marokkanske besættelsesmagts voldelige rydning af Gdeim Izik-lejren i Vestsahara i 2010. Her protesterede over 15.000 saharawier fredeligt imod den marokkanske kolonisering af deres land.
De har siddet i fængsel siden 2010, hvor de efter eget udsagn gentagende gange er blevet udsat for voldsom tortur.
Ingen beviser
”Der er ingen beviser på, at de 24 er skyldige. De er anklaget på baggrund af såkaldte tilståelser, som de siger at de marokkanske sikkerhedsstyrker fik dem til at underskrive under tortur. Anklageren har kun brugt et vidne, en brandmand, som ikke kunne genkende nogen af de anklagede. Ingen politifolk har afgivet vidneudsagn, og selv anklageren indrømmer at der ingen rigtige beviser er,” fortæller Olfa Ouled.
Ouled mener, at grunden til at de er under anklage er, at de stort set alle sammen er aktivister, der kæmper for er frit og uafhængigt Vestsahara.
”Det faktum, at retten forsøger at kæde de anklagede sammen med [Vestsaharas FN-anerkendte befrielsesbevægelse] Polisario, som retten hævder, er terrorister, er faktisk en slags tilståelse af, at de er anklaget for deres politiske holdninger og aktivisme,” tilføjer Ingrid Metton.
Ouled og Metton har skrevet en længere meget kritisk rapport om retssagen, som de blandt andet har sendt til Frankrigs præsident Macron og hans udenrigsministerium.
Politisk motiveret
Tidligere har internationale observatører i flere rapporter nået frem til lignende konklusioner som Ouled og Metton. Nemlig at retssagen er politisk motiveret, og at Marokko ingen jurisdiktion har i et andet land, Vestsahara, selvom Marokko har holdt landet besat siden 1975.
Retssagen har været udskudt fem gange indtil videre. Den er den anden i rækken imod saharawierne, efter at de blev idømt lange fængselsstraffe ved en militærdomstol i 2013, der efterfølgende blev erklæret ugyldig. Sagen forventes at blive genoptaget 11. juli.
Den marokkanske kolonimagt i Vestsahara er et af verdens mest undertrykkende regimer. Amnesty International betragter regimet som er af verdens fem værste torturregimer, FN har rapporteret om ”systematisk tortur” under anholdelser af aktivister, og Freedom House rangerer Vestsahara som værre end lande som Saudi Arabien, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik, i forhold til mangel på politiske og civile rettigheder.
Man kan skrive en støttemeddelelse til saharawierne, som bliver videreformidlet via deres familier, her: http://porunsaharalibre.org/