Historien synes ellers at være skrevet i Rwanda. Efter 800.000 mennesker blev dræbt på under 100 dage ved folkemordet i 1994, har præsident Paul Kagame været manden bag en mirakuløs økonomisk genrejsning.
Siden han kom til magten i 2000, har han løftet tusindvis ud af fattigdom. Med høje vækstrater, halveret børnedødelighed og bedre adgang til sundhed og uddannelse er Rwanda blevet udviklingslandenes golden boy.
Men den fortælling skal måske skrives om nu.
Den britiske avis Financial Times publicerede tirsdag en artikel (betalingsmur), der sår tvivl om, hvorvidt de officielle fattigdomsstatistikker fra Rwanda er til at stole på.
Financial Times har gennemgået Rwandas officielle oplysninger og mener at kunne bevise, at fortællingen om den faldende fattigdom i det østafrikanske land ikke stemmer overens med virkeligheden.
Tværtimod påpeger Financial Times, at fattigdommen i landet rent faktisk er steget mellem 2011-2015. Hvor meget den er steget, afhænger af, hvilken måde man udregner inflationen på.
“Regeringen forsøger at tegne et billede af, at Rwanda er i udvikling, så den kan skjule, hvad der i virkeligheden foregår,” siger Diane Rwigara, som sad et år i fængsel, efter hun stillede op som præsidentkandidat mod Kagame ved valget i 2017, til Financial Times.
“Når du kommer her som besøgende, er alt sat i stand til at skulle imponere dig, men virkeligheden er gemt væk. Du er nødt til at bo her for at opleve virkeligheden,” siger hun.
Verdensbanken er på Rwandas side
Der har længe været spekulationer om, hvorvidt de økonomiske og sociale fremskridt i Rwanda var pålidelige.
I 2010 flygtede direktøren for Kagames strategi- og politikkontor, David Himbara, til Canada og beskyldte i samme ombæring præsidenten for at manipulere med en lang række statistikker – herunder fattigdomsstatistikkerne.
“Hvert eneste statistik tæller for Kagame. Det er den måde, han overbeviser donorer om, at de skal se bort fra hans undertrykkelse af bestemte grupper og i stedet kigge på den økonomiske udvikling,” siger Himbara til Financial Times.
Igen i 2015 blev der sået tvivl om Rwandas fattigdomsstatistikker, da en lille gruppering af forskere slog på tromme for, at tallene ikke stemte overens med virkeligheden. Uafhængige eksperter kaldte dengang deres beskyldninger troværdige, men både Rwanda og Verdensbanken har benægtet anklagerne.
Verdensbanken har siden folkemordet i ’94 bidraget med over fire millarder dollars i udviklingsstøtte til Rwanda. Hver gang, der har været anklager om talmanipulation mod Kagame, har Verdensbanken stået last og brast med præsidenten.
Verdensbankens omdømme på spil
Mens Verdensbanken udadtil står fast på, at Rwandas officielle fattigdomsstatistikker holder vand, er der indadtil mere kurre på tråden.
Fem medarbejdere skrev tilbage i 2015 et internt brev til den øverste ledelse i Verdensbanken, hvor de luftede deres bekymringer for “manipulation af officielle statistikker”. De advarede i samme ombæring mod, at det kunne medføre en “seriøs forværrelse af organisationens omdømme”. Brevet er først blevet offentlig kendt tirsdag, da dets indhold blev publiceret af Financial Times.
De fem medarbejdere modtog aldrig noget svar, og besluttede sig dengang for ikke at gå videre med sagen. Sidenhen har Verdensbanken to gange forsvaret Rwandas officielle fattigdomsstatistikker.
I 2017 blev præsident Kagame genvalgt til sin tredje præsidentperiode i Rwanda med 99 procent af stemmerne. I 2018 donerede Verdensbankens 545 millioner dollar til Rwanda, hvilket er ny rekord og en fordobling fra det foregående år.