Fortroligt ministersvar ændrer forklaring bag kontroversielt afslag. “Ingen retssikkerhed i visumsystemet,” lyder kritikken

Søren Steensig

23. oktober 2024

I august skulle syv kenyanere have rejst rundt i Danmark og holdt workshops med danske unge og optrådt med danseforestillinger. De var inviteret af ngo’en Spor Media for at lave noget af det kulturudveksling med det afrikanske kontinent, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens (M) Afrika-strategi understreger behovet for.

Men de unge kenyanere kom aldrig til Danmark. De kunne nemlig ikke få visum, selvom Spor Media hæftede for alle deres udgifter i forbindelse med besøget, som organisationen havde fået penge til gennem udenrigsministeriets Globuspulje.

Det fik ordførerne Sascha Faxe (Å) og Karsten Hønge (SF) til at rejse en kras kritik af visum-systemet og de “pinlige” afslag i Globalnyt. Efterfølgende har Hønge stillet flere spørgsmål til både udenrigsministeren samt udlændinge- og integrationsministeren om sagen.

Også Rosa Lund (EL) har gennem Udlændinge- og Integrationsudvalget spurgt ministeren ind til begrundelsen for afslagene, om han finder dem berettigede, og hvorvidt de er udtryk for “en stramning af visumpraksis i forhold til kulturarbejdere fra Det Globale Syd.”

Læs om Nafsi-sagen her: Visum-bureaukrati bremser Afrika-strategien. “Pinligt” og “absurd,” lyder kritikken

Udveksling uden indrejse

Vores polariserede verden har behov for “at styrke en gensidig forståelse for kulturer og værdier”, lyder det i udenrigsministerens nye Afrika-strategi.

Samtidig kæmper mange ngo’er for at få visum til samarbejdspartnere fra det Globale Syd.

I den kommende tid sætter Globalnyt fokus på den politiske kampplads, som visumsystemet har udviklet sig til.

Hvis du har tips eller oplevelser, du gerne vil dele, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til journalist Søren Steensig (krypteret på: [email protected]) eller chefredaktør Sven Johannesen.

Alle henvendelser behandles fortroligt.

Nu kaster det fortrolige svar fra ministeren, Kaare Dybvad Bek (S), som Globalnyt har fået indsigt i, nyt lys over, hvorfor de unge kenyanere ikke kunne komme til Danmark.

Eller det burde det nok. Men for daglig leder i Spor Media, Torben Vosbein, er svaret bare endnu ét i rækken af dokumenter fyldt med søforklaringer og selvmodsigelser fra myndighedernes side.

“Det føles som om, vi er blevet sendt rundt i manegen for at se, hvornår vi blev trætte, så vi ville holde op med at brokke os,” siger han til Globalnyt.

Torben Vosbein har to store problemer med svaret fra ministeren.

For det første ændrer det på grundlaget for, hvorfor de kenyanske artister ikke kunne få visum. For det andet, og til endnu større frustration for den erfarne ngo-leder, går den nye forklaring på en mangel i kenyanernes visum-ansøgninger, som myndighederne selv havde rådgivet Torben Vosbein imod at bruge tid på.

Han beskriver forløbet som “et fire måneders forhindringsløb gennem forskellige kontorer” og sidder tilbage med en følelse af, at myndighederne bevidst har obstrueret hans arbejde.

Det handlede aldrig om pengene

Lad os starte med starten, inden vi fortaber os i det, som Torben Vosbein kalder “jura for viderekomne”.

I juni får de syv kenyanere fra Nafsi Africa afslag på deres ansøgning om det såkaldte VU3-visum til kulturelle besøg.

I afslagene fra Udlændingestyrelsen, som Globalnyt har set, lyder begrundelsen først og fremmest, at de unge kenyanere, som er født, opvokset og nu arbejder frivilligt i Nairobis slumområder, ikke kan dokumentere, de har penge nok til opholdet i Danmark og hjemrejsen.

I Udlændingestyrelsens oprindelige afslag til Nafsi-gæsterne fremgår, at afslagene først og fremmest skyldes deres manglende dokumentation for “tilstrækkelige midler”. (Illustration: Globalnyt/Inge Maria Maier)

Længere nede i afslagene fremgår det, at Udlændingestyrelsen også har sagt nej, fordi aktiviteterne under kenyanernes besøg i Danmark kræver en arbejdstilladelse.

Og i nogle af afslagene lyder endnu en årsag, at de unge afrikanere anses for at udgøre “en trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed” i et eller flere Schengenlande.

Men i svaret fra ministeren lyder det nu, at det i virkeligheden var de manglende arbejdstilladelser, der var tungen på vægtskålen:

“Udlændingestyrelsen har således givet afslag som følge af, at ansøgerne ikke kunne fremlægge dokumentation for egne midler (økonomi), og fordi det blev vurderet, at formålet med det planlagte ophold i Danmark ville kræve en arbejdstilladelse. Der er meddelt afslag på visum, allerede fordi det er vurderet, at formålet ville kræve en arbejdstilladelse.”

Oversat til menneske-dansk betyder det vist, at spørgsmålet om nødvendige midler aldrig blev relevant, fordi kenyanerne allerede stod til afslag på grund af deres manglende arbejdstilladelse.

Det er ifølge minister-svaret også risikoen for, at kenyanerne vil arbejde ulovligt, der gør dem til en trussel mod kongerigets orden eller sikkerhed.

Ministeren skriver også i sit fortrolige svar, at hvis problemet ikke havde været arbejdstilladelserne, ville Udlændingestyrelsen gerne have kigget nærmere på, om økonomi-kravet kunne være opfyldt ved at Spor Media havde overført et beløb til de enkelte gæsters konto.

Det var kravet om, at der var cirka 24.000 kroner på kontoen hos hver af de syv kenyanere. Et krav, som Karsten Hønge betegner som “meningsløst” og “pinligt.”

Men det var altså aldrig det egentlige problem, fordi der “allerede” var givet afslag på grund af arbejdstilladelserne, lyder det nu fra udlændinge- og integrationsministeren.

Den køber Torben Vosbein fra Spor Media dog ikke. Han mener, at svaret modsiger både formuleringerne i kenyanernes oprindelige afslag og den rådgivning, han undervejs i ansøgningsprocessen har fået af myndighederne.

“De bliver ved med at køre frem og tilbage, modsige sig selv og komme med krav om arbejdstilladelser og så sige, at der ikke skal arbejdstilladelser til, men det skal der så alligevel,” påpeger han.

Paragraf-slagsmål mellem søster-styrelser

Da Torben Vosbein tilbage i marts begyndte at ansøge om visum på kenyanernes vegne, blev han rådet af ambassaden i Kenya til at kontakte Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Her skulle han få en vurdering af, om besøgets aktiviteter krævede en arbejdstilladelse.

Daglig leder i Spor Media, Torben Vosbein
(Foto: Spor Media)

Det fik han telefonisk at vide, at de ikke gjorde, fortæller han, og de fortsatte med at søge VU3-visummet til kulturelle besøg.

I juli vurderede SIRI igen i en mail, som Globalnyt har set, at Nafsi-gruppens aktiviteter ikke kræver en arbejdstilladelse, fordi de “kan ses som almennyttigt” og “kan fritages efter reglerne for frivilligt arbejde.”

Men den opfattelse deler Udlændingestyrelsen øjensynligt ikke. I svaret fra ministeren fremgår det, at styrelsen har vurderet, at “langt hovedparten” af Nafsi’ernes oplæg, workshops og optrædener ville kræve arbejdstilladelse.

Kun to offentlige optrædener på Tranehøj Festival og Klimafolkemødet kunne potentielt fritages for arbejdstilladelse, fordi gruppen her havde stor betydning for “en væsentlig kunstnerisk begivenhed.”

Forløbet frustrerer Torben Vosbein:

“Det viser bare, man ikke behøver stå på den anden side af grænsen for at støde mod Udlændingeministeriet. Man kan sagtens stå på vores side af grænsen og støde hovedet mod den mur, hvor man slet ikke kan finde ud af, hvad der gælder og ikke gælder,” siger han til Globalnyt.

Vi er endt i sådan en fuldstændig kafkask situation, frem og tilbage mellem Udlændingestyrelsen og SIRI

Torben Vosbein, daglig leder i Spor Media

Fanget i paragraf-slagsmålene mellem to styrelser under Udlændinge- og Integrationsministeriet, står Torben Vosbein og de unge kenyanere uden visum.

“Vi er endt i sådan en fuldstændig kafkask situation, frem og tilbage mellem Udlændingestyrelsen og SIRI, som i sidste ende har den klare konsekvens, at vi ikke kan få Nafsi på besøg med de gældende regler,” konstaterer Vosbein.

Læs også: Unges succesfulde udveksling smadret af ’tilfældige’ visumafslag: “Det lyder helt skørt”

Torben Vosbein mener, at afslagene er et udtryk for, at regeringen ikke anerkender det opklysningsarbejde i Danmark, der involverer mennesker fra det Globale Syd.

Han forstår ikke, at gæster fra Nafsi kunne komme på besøg i Danmark under et lignende Spor Media-projekt i 2022, men ikke i år.

“Vi har jo regnet med, at nu skulle vi bare gentage, hvad vi har gjort tidligere, og så ville vores gæster få visum,” fortæller han.

“Ingen retssikkerhed i visum-systemet”

Men blot fordi systemet har fungeret på én måde før, skal man ikke regne med, det fungerer sådan længere. Udlændingestyrelsen har nemlig “haft særligt fokus på” at vurdere, om visumansøgere vil til landet for at deltage i aktiviteter, der kræver arbejdstilladelse, skriver ministeren i det fortrolige svar.

Og “det særlige fokus” kan sagtens betyde, at Spor Media ikke kan få visum til sine gæster fremadrettet, selvom de skal deltage i besøg, der til forveksling ligner tidligere udvekslingsbesøg.

“Det forhold, at der tidligere er meddelt visum til tredjelandsstatsborgere til et lignende arrangement, og hvor de pågældende har rejst problemfrit på dette visum, kan ikke ændre på vurderingen af, om et oplyst formål i forbindelse med en efterfølgende visumansøgning kræver arbejdstilladelse,” skriver Kaare Dybvad Bek i det fortrolige svar.

Afslagene i 2024 demonstrerer, at det er helt uforudsigeligt, om der udstedes visum

Rosa Lund, Enhedslisten

Men det giver en udemokratisk uforudsigelighed i visum-systemet, lyder kritikken fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund:

“Der er ingen retssikkerhed i visumsystemet. Det fremgår af svaret, at Spor Media tidligere uden problemer har haft gæster på visumbesøg, hvor formålet med besøgene var nogenlunde det samme. Afslagene i 2024 demonstrerer, at det er helt uforudsigeligt, om der udstedes visum.”

I en mail til Globalnyt beskriver Rosa Lund Udlændingestyrelsens begrundelse for afslagene som “meget søgt”.

Ordføreren spekulerer i, at forklaringen “dækker over, at politikerner har givet styrelsen mandat til at holde en så stram visumpraksis som muligt over for afrikanere, fordi der er ”risiko” for migration.

Det sker uden hensyn til, at ingen af Spor Medias tidligere gæster fra Kenya har søgt asyl under et visumophold.”

Læs også: Globalnyt afslører: Under én promille af ngo-gæster bryder visumlov

Rosa Lund er også stærkt kritisk over for den behandling, Torben Vosbein og de unge kenyanere har fået af ambassaden i Kenya, SIRI og Udlændingestyrelsen.

“Forløbet tyder på, at Spor Media er vildledt af myndighederne,” skriver hun. Hun tilføjer:
“Visumafslagene er i åbenlys modsætning til regeringens Afrika-strategis fine formuleringer om kulturel udveksling.”

Dannelsesmæssig falliterklæring

Også Alternativets udenrigs- og udviklingsordfører, Sascha Faxe, peger på uoverensstemmelsen mellem Afrika-strategiens fokus på kulturel udveksling og afslagene til Nafsi-gruppen.

“Det er fuldstændig off i min optik, det her,” siger hun til Globalnyt.

“Jeg mener virkelig, det er en dannelsesmæssig falliterklæring, at vi ikke kan få en dansetrup til at tage ud på et gymnasie, hvor der er en entusiastisk gymnasielærer. Særligt hvis intentionen er, at vi skal skabe større forståelse på tværs af kulturer.”

Hun er med egne ord “stor tilhænger” af Afrika-strategiens ambitioner om kulturel udveksling med kontinentet, men når en gruppe som Nafsi’erne ikke kan få visum, frygter hun, at det bliver en “elite-udveksling”.

“Det bliver ikke en reel udveksling, hvis det kun er studerende, der kommer herop. De vil altid være fra den mest elitære del af kontinentet,” påpeger hun med henvisning til at kun et fåtal af afrikanske unge får en gymasiel eller universitetsuddannelse.

“Og vi skal selvfølgelig også støtte de unge afrikanere, der ikke kommer videre i uddannelsessystemet. Vi skal blive ved med at lave udveksling mellem unge, fordi de er unge. Det har vi en lang tradition for, og vi står på skuldrene af de erfaringer af, hvad det betyder for de unge både i Danmark og Afrika,” lyder det fra Sascha Faxe.

Du kan jo ikke vejlede nogen, hvis der ikke er konsistens i, hvordan reglerne bliver håndteret

Sascha Faxe, Alternativet

Hun anser problemet med at få visum til kulturel udveksling for at være en forlængelse af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens selverklærede ‘idealistiske pragmatisme’.

“Man er idealist herhjemme og pragmatiker ude i verden. Ideer herhjemme, business derude,” lyder Sascha Faxes fortolkning af udenrigsministerens modus operandi.

Ligesom Rosa Lund er hun også stærkt kritisk over for den vejledning, som Torben Vosbein og Nafsi har fået af de danske myndigheder.

“Det er selvfølgelig dårlig vejledning. Men i virkeligheden er jeg nok mere tilbøjelig til at tro, at det er systemet, der er skørt. Så det havde ikke gjort den store forskel, hvilken vejledning de havde fået. Du kan jo ikke vejlede nogen, hvis der ikke er konsistens i, hvordan reglerne bliver håndteret.”

Sådan svarer myndighederne

Udenrigsministeriet afviser at kommentere på sagen og henviser i stedet til Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Herfra lyder det i en mail til Globalnyt:

“Udlændinge- og Integrationsministeriet kan oplyse, at svaret til spørgsmål nr. 516 i Udlændinge- og Integrationsudvalget er sendt fortroligt til udvalget, og det må derfor ikke uberettiget videregives til personer uden for udvalget. Ministeriet kan derfor ikke oplyse yderligere om spm. nr. 516.

For spørgsmål om praksis og sagsbehandlingen af konkrete visumsager henvises til Udlændingestyrelsen.”

Udenrigsministeriet har på foranledning af Karsten Hønges spørgsmål om Nafsi-sagen inviteret Udlændingestyrelsen, SIRI, SPA-partnerne samt ministeriets puljebestyrere til et møde den 25. oktober om problemerne med visumafslag.

Her vil myndighederne høre, hvilke problemer de store civilsamfundsorganisationer har med visum-systemet i deres daglige arbejde, og hvordan de spænder ben for Afrika-strategien.

Der vil også være “et fokus på vejledning om, hvordan der bedst muligt kan ageres inden for de gældende rammer i forhold til visum og ophold”, lyder det i invitationen, som Globalnyt har set.

Torben Vosbein og Spor Media kunne også godt tænke sig at komme med til mødet, men de er ikke inviteret. Han sætter dog stadig sit håb til Udenrigsministeriet:

“Lige nu er det den her kafkaske situation, hvor man bliver kastet rundt mellem forskellige myndigheder og regler. Og det er jo helt uacceptabelt. Det kan ikke være rigtigt, det skal være sådan. De bliver nødt til at gøre et eller andet politisk fra Udenrigsministeriet,” lyder det fra Torben Vosbein.

Annonce