Forværret fødevaresituation i Somalia

Laurits Holdt

Mere end 1 mio. mennesker i Somalia er truet af sult og situationen i landet nærmer sig tilstandene forud for hungersnøden i 2011. Dengang var det omverdenen uforberedt på krisens omfang, og den fejl må ikke gentages, mener Dansk Flygtningehjælp.

I Somalia udgør kombination af ustabilitet, tørke og øgede fødevarepriser nu en alvorlig trussel for internt fordrevne og andre sårbare grupper i landet. I alt er én million mennesker truet af sult.

”Konflikt, tørke og en sårbar civilbefolkning – vi har set det scenarie før, og vi kender de potentielle konsekvenser. Jeg besøgte vores nødhjælpsprogram i Mogadishu i 2011, og oplevede fra første parket konsekvenserne af en forsinket og utilstrækkelig nødhjælpsindsats,” siger international chef i Dansk Flygtningehjælp, Ann Mary Olsen.

”Med alvorlige kriser i bl.a. Syrien, Sydsudan og Irak er vi og andre centrale humanitære aktører voldsomt presset på kapacitet og ressourcer, og netop derfor skal vi sætte ind før situationen i Somalia igen kommer ud af kontrol.”

Situationen fortsat bedre end i 2011

Fødevaresituationen er gradvist forbedret siden hungersnøden i 2011 kostede 250.000 menneskeliv, men udviklingen går nu igen i den forkerte retning.

FN har netop offentliggjort en række tal, der vækker dyb bekymring – tre millioner mennesker er afhængige af humanitær hjælp, mere end 200.000 børn under fem år har akut brug for supplerende madrationer, adgang til rent vand og hygiejne, mere end 40.000 af disse børn er i decideret livsfare.

”Vores folk på jorden i Somalia kan hver dag følge udviklingen, og de ser en gradvis men sikker forværring af den humanitære situation. Samtidig ved vi, at den notorisk ustabile sikkerhedssituation i landet vil være en stor udfordring i en accelererende krise. Det er den situation vi forbereder os på nu, og det er den situation, vi forsøger at bringe internationalt fokus på,” siger Ann Mary Olsen.

Har 19 kontorer i landet

Dansk Flygtningehjælp har 19 feltkontorer i Somalia, og åbnede vores første kontor i det centrale Somalia i 2005.

Flygtningehjælpens program i det Sydlige og Centrale Somalia er koncentreret i Banadir (Mogadishu og omegn), Hiraan, og Gedo regionerne. I disse fire regioner, yder Dansk Flygtningehjælp indsatser, der spænder fra nødhjælp, til forbedrede levevilkår og infrastruktur, samt til at arbejde med klanledere på at styrke deres kompetencer i forhold til lokal ledelse.

International konference i København

I november er Danmark vært for en stor international konference om Somalia. Ifølge Udenrigsministeriet forventes omkring 60 delegationer fra hele verden. Læs mere om konferencen i artiklen Stort ministermøde om Somalia i København i november.