Fredsmøde om det plagede Mali uden en eneste kvinde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Hanne Liveng (KULU)

Mens uroen i det nordlige Mali er blusset op med 35 dræbte i den seneste uge, er der endelig kommet gang i de første reelle forhandlinger mellem det officielle Mali og militante grupper fra Sahel-landets vidtstrakte og voldsplagede nordlige del.

Mødet foregår i Algeriets hovedstad, Alger, under Den Afrikanske Unions formandskab og skal bane vej for en egentlig fredskonference i slutningen af august.

Det er afgørende spørgsmål, der er på spil. Der skal balanceres mellem Malis territoriale integritet og statens sekulære forfatning over for militante gruppers ønske om politisk og kulturel selvstændighed.

De kompromiser, der uundgåeligt må indgås, berører hele det maliske samfund, og resultatet kan ændre tilværelsen for mange maliske borgere i nord, ikke mindst kvinderne.

Absolut ingen kvinder med

Alligevel er de grupper og foreninger, der repræsenterer Malis kvinder, hverken til stede i Alger eller under de mere uformelle fredsforhandlinger.

Det har fået lederne af flere maliske kvindeorganisationer til at kalde til aktion, idet de konstaterer kvinders ringe involvering i fredsprocessen.

De peger på fraværet af kvinder i komiteer og konferencer, og de forlanger, at myndighederne anerkender kvinders ret til deltagelse og indflydelse på processen. 

Kvinderne i nord er hårdt ramt af krigens vold og brud på menneskerettigheder, og titusinder af kvinder og børn er flygtet eller jaget ud fra deres landsbyer. Kun en troværdig fredsaftale kan få dem til at vende hjem og starte genopbygningen af deres ødelagte liv.

I den langsigtede freds- og forsoningsproces har maliske kvindeorganisationer en vigtig opgave som formidlere, for processen kan kun lykkes, hvis kvinder forstår, at fredsopbygningen vedkommer alle borgere.

Sådan kan Malis kvinder få mere tyngde

For at involvere kvinder i den nationale dialog holdt maliske kvindeorganisationer midt i juli en to dages konference i Bamako med støtte fra MINUSMA, FNs fredsindsats i Mali. 

Konferencen vedtog klare anbefalinger om at styrke kvinders repræsentation, rettet mod nationale og internationale beslutningstagere: 

* De skal forstå og anerkende, at Malis kvinder er uomgængelige aktører i fredsprocessen.

* Kvinders deltagelse i regeringskomiteer og konferencer skal sikres, og det skal være muligt at sende en delegation af kvinder til fredskonferencerne i Alger som observatører.

* Malisk TV skal oprette en åben platform med fokus på kvinders liv under og efter krisen.

* Landsdækkende kvindefora og missioner skal bringe kvinder sammen på tværs af geografiske, etniske og religiøse skel og fremme dialog og forsoning.

Der er ingen tvivl om, at fredsprocessen i det nordlige Mali bliver langvarig og kompliceret. De militante grupper har forskellige dagsordener og danner løbende nye fraktioner, der skifter loyalitet og bekriger hinanden.

Mama Koité, leder af den maliske kvindeorganisation MUSONET, understreger, at den forsoning, der skal sikre en varig fred, er umulig uden kvindernes involvering.

Derfor vil kvindeorganisationerne forblive ”årvågne og mobiliserede”, indtil den endelige fredsaftale er underskrevet.

—————–

Hanne Liveng er seniorkonsulent i Kvindernes U-landsudvalg (KULU) og projektansvarlig for KULUs kapacitetsopbygnings projekt i Syd Kivu i DR Congo.

Hun er cand.mag. i engelsk og fransk, har BA i u-landspædagogik, MA globalisering med fokus på migration og skolevalg i Sahel.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af forfatteren