Anholdelsen af den kendte journalist og regeringskritiker Maria Ressa kommer på baggrund af, at nyhedssitet for syv år siden bragte en artikel om en filippinsk forretningsmands formodede forbindelser til en filippinsk dommer.
Fire måneder efter, at artiklen var bragt i maj 2012, indførte regeringen en lov om ”cyber-bagvaskelse”. Det er denne lov, Rappler og Maria Ressa er anklaget for at have overtrådt – selv om den først blev indført fire måneder efter, at den omdiskuterede artikel havde været bragt.
Anholdelsen af Maria Ressa skete onsdag klokken 17 lokal tid – kort inden, at den domstol, der skal tage stilling til en eventuel løsladelse mod kaution, lukker klokken 17.
”Denne juridiske akrobatik viser, hvor langt regeringen vil gå for at lukke munden på journalister, herunder den smålighed at tvinge mig til at tilbringe natten i fængsel,” siger Ressa i en kommentar til sit eget medie, Rappler.
Også iagttagere og menneskeretsgrupper ser det som et forsøg på at lukke munden på kritikere af regeringen.
Amnesty Internationals filippinske afdeling fordømmer anholdelsen, som organisationen mener er baseret på falske bagvaskelsesanklager.
”Dette er skamløst politisk motiveret og ligger i tråd med myndighedernes trusler og gentagne angreb mod Ressa og hendes hold. Myndighederne bør stoppe denne chikane, droppe anklagerne og ophæve denne undertrykkende lov,” lyder det fra Amnesty.
For to måneder siden blev Maria Ressa anholdt for skattesnyd. Hun siger, at også disse anklager er ”fabrikerede”.
Præsident Rodrigo Duterte har tidligere beskrevet Rappler som ”fake news”, en term han har lånt af sin amerikanske kollega, Donald Trump.
I en meddelelse efter anholdelsen af Rappler-chefen skriver nyhedssitets journalister i en artikel, at ”vi vil fortsætte med at fortælle sandheden”.
”Hvis dette er endnu et af adskillige forsøg på at intimidere os, vil det ikke lykkes, ligesom tidligere forsøg har vist. Maria Ressa og Rappler vil fortsætte med at gøre vores arbejde som journalister.”
Maria Ressa var, sammen med den dræbte journalist Jamal Khashoggi, en af dem, der blev nævnt i Time Magazine, da bladet i december kårede ”årets person”, som i 2018 ikke var en nekeltperson, men forfulgte journalister.