Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) vil forsvare de afghanske kvinders rettigheder. Det bliver en af hans vigtigste opgaver på den forestående Afghanistan-konference, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Udviklingsministeren vil på konferencen i weekenden arbejde for, at kvindernes rettigheder ikke bliver ofret i forsøget på at trække Taliban ind i politiske forhandlinger om fred.
På konferencen, der finder sted i Tokyo, vil 70 lande søge at opnå enighed om finansiering af Afghanistans udvikling efter 2014. Det sker efter at den afghanske regering har fremlagt sin strategi for landets økonomiske udvikling.
En forudsætning for at give mere bistand er, at det afghanske styre lever op krav om eksempelvis mindre korruption, valgreformer menneskerettigheder og andre mål for god regeringsførelse.
Udviklingsmini-steren vil på konferencen meddele, at den fremtidige danske bistand vil stige fra ca. 500 millioner kr. om året til et gennemsnit på 530 millioner i perioden 2013-17.
Det betyder, at Afghanistan nu bliver den største modtager af dansk udviklingsbistand.
Christian Friis Bach siger:
”Arbejdet med at skabe bedre forhold for afghanerne har været hård og lang – og prisen har været høj. Den fremtidige økonomiske bistand skal fastholde og videreudvikle de fremskridt, der er sket på centrale områder. Udviklingshjælpen hænger sammen med fremtidig sikkerhed. For ligesom der ikke er nogen udvikling uden sikkerhed, er der heller ikke nogen langsigtet sikkerhed uden udvikling.”
Nyt dansk projekt
”Vi skal opretholde det politiske pres på den afghanske regering og kræve, at en evt. politisk aftale ikke må ske på bekostning af basale menneskerettigheder. Her er der særlig grund til at tænke på kvinders rettigheder, som jeg vil være med til at gøre til et tema på konferencen”, anfører ministeren og lægger til:
“De sidste ti år har ført til meget store fremskridt for kvinderne – og det er fuldstændigt uacceptabelt, hvis kvinderne i Afghanistan oplever tilbageskridt i de kommende år. Derfor arbejder vi også på systematisk at inddrage kvinder i fredsprocessen i et nyt dansk-finansieret projekt”.
Projektet går ud på at få repræsentanter fra de 34 provinser i Afghanistan til at rådgive om, hvordan kvinder inddrages aktivt i freds- og forsoningsprocessen.
Projektet er forankret i Det Høje Fredsråd, som er ansvarlig for forsoningsprocessen og forhandlingerne med Taliban. Gennemførelsen af de foreslåede initiativer vil også blive støttet fra dansk side.
Kulmination på møderække
Konferencen i Tokyo er kulminationen på en række ministermøder om Afghanistans fremtid.
På Chicago-topmødet i maj var temaet fremtidig finansiering af de afghanske sikkerhedsstyrker. På Kabul-konferencen i juni var landene i regionen samlet for at styrke samarbejdet og den gensidige tillid. Møderne kommer i kølvandet på, at der nu er sat en endelig dato for, hvornår de internationale kamptropper forlader landet.
“Den militære indsats har efterhånden givet de afghanske myndigheder mulighed for at sætte gang i genopbygningen med vores økonomiske hjælp. Nu bevæger vi os hen mod mere normale tilstande, hvor Afghanistan bliver et udviklingsland som så mange andre. Men det er nødvendigt at det internationale samfund hjælper Afghanistan lang tid endnu med betydelige bidrag,” siger Christian Friis Bach.
Yderligere oplysninger hos:
Pernille Dueholm, Afghanistan teamet,
Kontoret for Stabilisering, Udenrigsministeriet,
e_mail: [email protected] og tlf. 25 28 37 58