“Klimaforandringer er blandt de alvorligste udfordringer, som verden står over for”.
Sådan lyder det i en fælles erklæring fra G7 landene, som består af Canada, Frankrig, Italien, Japan, Storbritannien, Tyskland og USA.
Udenrigsministrene fra de 7 lande mødtes i Tyskland i forrige uge, hvilket resulterede i den officielle udtalelse. Erklæringen indeholder et afsnit dedikeret til ”klima og sikkerhed”.
”De (klimaforandringer) udgør en trussel mod miljøet, global sikkerhed og økonomisk velstand. De har potentialet til at sætte fremgangen i at bekæmpe global fattigdom de seneste årtier tilbage”, lyder det endvidere i erklæringen.
De 7 økonomiske stormagter skriver ligeledes under på, at der er store risici ved ikke at adressere truslen fra klimaforandringer.
”Uden yderligere indsats inden for afhjælpning af og tilpasning til klimaforandringer vil effekten af de stigende temperaturer og ændrede nedbørsforhold øge risikoen for ustabilitet og konflikt”, fremgår det af udtalelsen.
Læs erklæringen her: http://www.g8.utoronto.ca/foreign/formin150415.html
Rapport: De fattigste af de fattigste er mest truede af klimaet
G7-landene havde i forbindelse med topmødet onsdag bestilt en rapport om klimaforandringers indflydelse på global sikkerhed. Den er helt på linje med den fælles udtalelse.
”De fysiske effekter af menneskeskabte klimaforandringer er allerede synlige, og de vil fortsætte i de kommende årtier”, fastslår rapporten, som er udarbejdet af bl.a. tænketankene The Wilson Center og Institute for Security Studies.
Titlen på rapporten er“A New Climate for Peace: Taking Action on Climate and Fragility Risks”, og den påpeger, at det er de mest udsatte, der kommer til at mærke klimaforandringerne mest konkret.
Klimaforandringers vil nemlig ikke blot ramme hårdest i de fattigste lande, men også optræde voldsomst over for de dårligst stillede befolkningsgrupper i disse lande.
”Mens alle vil mærke effekterne af klimaforandringer, er det befolkningerne i de fattigste lande – og de mest udsatte grupper i disse lande – der er mest truede”, lyder advarslen, der fortsætter:
”På steder, der er udsat for skrøbelighed og konflikt, har man den største udfordring med at tilpasse sig effektivt. Hvis man ikke her tilpasser sig til effekterne af klimaforandringer, vil risikoen for ustabilitet øges, hvilket fanger dem i en ond cirkel”.
Forfatterne tilføjer imidlertid, at selv stabile stater er i farezonen, når de ændrede klimatiske forhold sætter ind.
Syv risiko-faktorer
Rapporten identificerer 7 konkrete faktorer, der kan skabe konflikter i sammenspillet mellem klimaændringer og sociale, økonomiske og miljømæssige udfordringer.
Det gælder eksempelvis lokal konkurrence om begrænsede naturressourcer.
”Adgang til naturressourcer, særligt vand og dyrkbar jord, vil begrænses i visse regioner på grund af klimaforandringer. Samtidigt er efterspørgslen stigende i områder med voksende befolkninger og voldsom økonomisk udvikling”, lyder analysen.
”Til sammen kan disse tendenser udløse konkurrence om essentielle naturressourcer og opildne til lokale konflikter”, fortsætter teksten.
Rapporten advarer ligeledes mod den trussel, som består i, at temperaturstigninger skaber usikkerhed omkring leveforhold og dermed migration.
“Mens migration kan være en effektiv måde at afhjælpe stress fra klimaændringer, kan øgede flygtningestrømme drevet af klimaforandringer føre til lokal og regional ustabilitet, hvis migration er dårligt administreret”, skriver forskerne i rapporten.
Læs rapporten her: http://www.newclimateforpeace.org/
Forpligter sig på at kæmpe for en international klimaaftale
Efter planen skal en ny international klimaaftale vedtages i Paris under klimatopmødet i december. I erklæringen fra G7 forpligter landene sig på at arbejde for en klimaaftale, der imødekommer videnskabens anbefalinger.
”Vi bekræfter endnu en gang, at en stærk reducering af globale drivhusgasser er nødvendigt ifølge videnskaben, og at alle lande skal handle for at møde målsætningen om, at den globale temperatur ikke skal stige mere end 2 grader (i forhold til niveauet før industrialiseringen, red.)”, lyder løfterne i erklæringen.
Derudover opfordrer erklæringen alle lande til hurtigst muligt at offentliggøre deres bidrag til en kommende klimaaftale.
Det har kun 5 af G7-lande endnu gjort. Det gælder USA samt Frankrig, Italien, Storbritannien og Tyskland som en del af et samlet EU-bidrag.
Canada og Japan har imidlertid endnu ikke offentliggjort, hvad de har tænkt sig at bidrage med i forhold til at holde den globale temperaturstigning nogenlunde under kontrol.
Det har derimod Gabon og Mexico, der er langt mindre velstillede end G7-landene.