Gammel kending bliver ny generalsekretær i Oxfam IBIS

lars_koch_2013_dk_foto_anna_nielsen_2013_1
Lars Koch forlod i 2018 Oxfam IBIS, men vender nu tilbage som organisationens nye generalsekretær.
Foto: Anna Nielsen
Gerd Kieffer

2. februar 2022

Det bliver Lars Koch, der den 1. marts overtager ansvaret for Oxfam IBIS som ny generalsekretær. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Koch afløser Kristian Weise, der i slutningen af sidste år fik nyt job som underdirektør i TrygFonden, og på mange måder bliver det som at komme hjem. For selvom Koch siden 2018 har været politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, arbejdede han i en årrække forinden i netop Oxfam IBIS – blandt andet som programchef og senest vicegeneralsekretær.

Lars Koch er en visionær leder på de store globale spørgsmål som ulighed og kommer med en dyb udviklingspolitisk faglighed på netop Oxfam IBIS’ temaer. Samtidig mener Lars, ligesom Oxfam IBIS, at godt udviklingssamarbejde bygger på solid viden, og at kernen i positive forandringer er ligeværdighed, engagement og tætte partnerskaber,” siger Oxfam IBIS’ formand, Christian Damholt, i pressemeddelelsen.

Næstformand Mette Lybye tilføjer:

”Med valget af Lars som generalsekretær får vi en fremsynet leder, der kender til vores historie og DNA, og som har stor appetit på at præge den internationale konføderation, vi er en del af. Vi er utrolig glade for, at Lars vender hjem til Oxfam IBIS for at lede vores organisation.”

Lars Koch kommer tilbage til Oxfam IBIS, netop som organisationen har indgået endnu et fireårigt strategisk partnerskab med Udenrigsministeriet. Et partnerskab, hvor Oxfam IBIS skal arbejde med uddannelse, skat, fred, klima, køn og menneskerettigheder i en række skrøbelige lande og situationer rundt om i verden, samt øge sit stærke humanitære virke i nogen af verdens brændpunkter.

”Jeg glæder mig til at stille mig i spidsen for en fantastisk organisation med stor viden, dygtige medarbejdere og dette århundredes vigtigste mission – bekæmpelsen af ulighed. Det er en kæmpe styrke at være en del af Oxfam-familien, hvor vi sammen med partnere, ansvarlige selskaber, medlemmer og aktivister verden over, arbejder målrettet for et opgør med ulighed og for at skaffe retfærdighed og uddannelse til verdens mest udsatte mennesker,” siger Lars Koch.

Større internationalt engagement fra dansk side

Som 20-årig boede Lars Koch i en lille landsby i Nicaragua, hvor han byggede skole sammen med de lokale familier. Siden da har han været stærkt engageret i international solidaritet og kampen for en bedre og mere retfærdig verden både i den danske lærlinge- og studenterbevægelse og som aktivist på de globale dagsordener. Han arbejdede fra 2001-2004 i Bolivia og Sydamerika for IBIS sammen med oprindelige folk og har tabt en del af sit hjerte til Latinamerika. Lars Koch har samtidig gennem mange år arbejdet med partnere i Afrika om uddannelse, skat, naturressourcer og demokrati.

Som generalsekretær vil Lars Koch arbejde for et større internationalt engagement fra Danmark og ser en særlig rolle for Oxfam IBIS.

”Jeg ser frem til at bidrage til at skabe et endnu stærkere engagement omkring Oxfam IBIS’ arbejde. Vi skal styrke kendskabet til Oxfam IBIS i Danmark og få flere mennesker til at engagere sig i at skabe varige forandringer for verdens mest udsatte sammen med partnere i det globale syd. Vi skal også bygge på Oxfam IBIS’ i forvejen stærke faglighed og skærpe vores fokus, så vi fastholder og udbygger rollen som en vidensbaseret og indflydelsesrig organisation, der kan give verdens mest udsatte en stemme,” siger Lars Koch.