Generalsekretær hos Mellemfolkeligt Samvirke modtager Human Act Award 2024

Tim Whyte (tv) og Djaffar Shalchi (th).


Foto: PR foto
Hedi Nermin Aziz

23. april 2024

Tim Whyte, generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke, er blevet tildelt årets Human Act Award 2024. Prisen fra den danske NGO Human Act tildeles årligt til forandringsagenter, som bidrager til fremgangen for FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

Årets prismodtager er valgt som en anerkendelse af hans indsats for at fremme global solidaritet og kamp for retfærdighed i forbindelse med krigen mellem Israel og Palæstina, som det fremgår af pressemeddelelsen. I en tid præget af store konflikter både i Palæstina og Ukraine, er opmærksomheden rettet mod verdensmål 16, hvis overordnede mål er at skabe fred, retfærdighed og stærke institutioner. Det er et område, hvor Tim Whytes arbejde har en betydelig indflydelse, lyder det fra Human Act.

“Tim modtager årets Human Act Award for sin enestående dedikation i sin rolle som generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke og hans modige stillingtagen over for den danske stat. Hans utrættelige indsats for global solidaritet og kamp for retfærdighed gør, at han fortjener denne anerkendelse,” lyder det fra Djaffar Shalchi, stifter af Human Act.

Human Act fremhæver især Tim Whytes afgørende rolle i at igangsætte retssagen mod den danske regering for ulovligt våbensalg til Israel. De tre organisationer Mellemfolkeligt Samvirke, Amnesty International og Oxfam Danmark har i et samarbejde indledt en retssag mod den danske stat for salg af våben til Israel, som anses for at være i strid med loven.

“Jeg er beæret og taknemmelig over at modtage Human Act-prisen. Jeg er særligt glad for, at prisen er en anerkendelse af et arbejde, som involverer rigtig mange andre – nemlig retssagen mod den danske stat på grund af våbeneksporten til Israel. Vi er mange, der over de sidste måneder har engageret sig i at forsvare civile liv og stå vagt om folkeretten og menneskerettigheder. Hvis jeg har lært noget i den her svære tid, så er det, at den bedste modgift mod modløshed er engagement sammen med andre – og det er noget af det, som Human Act-prisen har anerkendt i flere år,” udtaler Tim Whyte.

Prisen, som uddeles årligt frem til 2030, består af en bronzeskulptur skabt af den danske kunstner Asmund Havsteen-Mikkelsen.