Grænsen er nået – så skru dog ned

De menneskeskabte klimaforandringer er en væsentlig årsag til øget afsmeltning fra de fleste af verdens gletsjere. Her er det El Brujo-gletsjeren i Chile.


Foto: Sergi Reboredo/VW Pics/Universal Images Group via Getty Images
Laurits Holdt

9. februar 2024

I det seneste år, fra februar 2023 til og med januar 2024, har de globale temperaturstigninger kontinuerligt været på mindst 1,5 grader. Det er første gang man har målt verdens middeltemperatur så højt, så længe, skriver BBC.

De seneste målinger er slet ikke nok til at få forskerne til at erklære, at nu har vi overskredet den første grænse, der blev sat ved klimatopmødet i Paris i 2015. Der skal flere målinger over længere tid til, at de vil erklære grænsen for overskredet.

Men situationen er bekymrende, siger professor i klimaforandringer og glaciologi og leder af SDU Climate Cluster på Syddansk Universitet, Sebastian Mernild.

“Alt det der ord og papirværk og aftaler, det skal jo implementeres, det skal føres ud i livet,” siger han.

Sebastian Mernild er gæst i Globalnyts podcast, Højtryk, i denne uge. Vi optog samtalen lige før de allerseneste målinger fra EU’s klimaforandringstjeneste, Copernicus, blev offentliggjort.

Måske har verden nået nogle af de “Tipping Points”, som der er blevet advaret om. Situationer, hvor noget tipper over og løber løbsk, altså bliver svært, måske umuligt at bremse. Og som har enorme følger.

Som nu afsmeltningen af Grønlands indlandsis eller optøningen af permafrostområder, for at nævne to af de fem Tipping Points, som måske allerede er nået.

Lyt til Højtryk, her på siden eller hvor du ellers lytter til Podcast