Handicap-formand: Tusinder af flygtninge med handicap lades i stikken

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Formand for Danske Handicaporganisationer (DH), Stig Langvad, kritiserer danske politikere, især udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) for ikke at gøre nok for tusinder af handicappede flygtninge i det nordlige Uganda, skriver DH på sit website fredag.

Efter 2 årtiers borgerkrig i det nordlige Uganda har der de sidste par år været nogenlunde fred. Den seneste tid er knapt 1,6 millioner hjemstavnsfordrevne begyndt at vende tilbage fra flygtningelejrene, og Ugandas regering har besluttet at lukke lejrene. Husene skal jævnes med jorden om få dage og levering af mad og medicin standser.

Men tilbage i lejrene befinder der sig tusinder af mennesker med handicap, anfører Danske Handicaporganisationer.

– Det er forfærdeligt, at man planlægger at lukke og jævne flygtningelejrene med jorden, når der fortsat er så mange tilbage i dem, siger Stig Langvad.

Problemet er, at de handicappede på grund af omstændighederne har svært ved bygge deres egne huse, landbrug og lignende – og i det hele taget svært ved at komme væk fra lejrerne.

Danske organisationer, der har været i Norduganda i mange år, f.eks. Folkekirkens Nødhjælp, Caritas og Red Barnet, har ikke i tilstrækkelig grad inkluderet personer med handicap i deres arbejde, anfører DH.

– Udviklingsministeren har lukket øjnene. Hun har ikke prioriteret det i sit politiske arbejde og heller ikke stillet krav til de danske nødhjælpsorganisationer om, at de skal tage sig af de efterladte handicappede, siger Stig Langvad.

Ulla Tørnæs stiller sig uforstående.

– Jeg er netop kommet hjem fra en rejse i det nordlige Uganda, og spørgsmålet blev ikke rejst overfor mig af de danske handicaporganisationers repræsentant i Uganda, siger hun til DR online fredag.

Selv om handicaporganisationerne fortæller, at de gentagne gange har rettet henvendelse for at gøre opmærksom på, at der sidder tusindvis af flygtninge, der uden arme og ben intet sted kan flytte sig hen, kender udviklingsministeren intet til deres situation.

– Det er ikke en kritik, der har været fremført overfor mig. Men det er ikke det samme som at sige, at man ikke har rejst sagen overfor Udenrigsministeriet. Det vil jeg gerne understrege, siger hun.

Penge på vej

Ulla Tørnæs er nu klar til at prioritere området.

Danske Handicaporganisationer har i efteråret sendt en ansøgning til Danida, hvori de beskrives, hvordan man gerne vil hjælpe handicappede flygtningen i lejrene. – Det er en ansøgning, jeg gerne vil se positivt på. Jeg er klar med penge, siger Tørnæs.

Der kan dog godt gå et stykke tid, før det bliver til noget, for ansøgningen skal først behandles. Til gengæld diskuteres det i Uganda lige nu, hvordan man kan udsætte at nedlægge flygtningelejrene.