Thomas Jazrawi skriver fra Arusha
Danmark har bidraget til fred og stabilitet i Tanzania, men der ligger en stor udfordring i at bekæmpe fattigdom i landet, siger statsministeren i et interview med U-landsnyt.dk.
Udenrigsministeriets hjemmeside advarer rejsende om at gå til fods efter mørkets frembrud. Desuden advares der om risiko for terror og social uro.
Alligevel er Tanzania et relativt fredeligt og stabilt land set i en regional sammenhæng.
Denne fred og stabilitet har Danmark bidraget til ifølge Helle Thorning-Schmidt, som netop har besøgt det østafrikanske land i anledning af 50 året for vort udviklings-politiske samarbejde med den store nation.
Mere fredelig end så mange andre
“Vi har en vis andel i, at Tanzania har udviklet sig til et mere fredeligt samfund end mange andre afrikanske lande”, siger hun til U-landsnyt.dk.
Imens der blev holdt valg i Kenya, hvor man advarede om uroligheder på grund af indbyrdes etniske stridigheder, gæstede statsministeren nabolandet mod syd, der ikke i samme grad er præget af konflikter mellem forskellige stammer eller religioner.
“Der er demokrati på trods af, at man har kristne, muslimer og mange forskellige stammesamfund i Tanzania. Der er ikke nogen borgerkrige”, anfører hun.
“På den måde er Tanzania et rigtigt godt eksempel på, at man kan have mange forskellige etniske grupper og religioner og stadig have fred”, tilføjer hun.
“Vi skal hjælpe de fattigste”
Statsministeren svarer prompte, når man spørger hende, hvem den danske udviklingsbistand skal komme til gode.
“Vi skal hjælpe de fattigste. Det har altid været idéen med vores udviklingsbistand, og det skal det fortsat være”, siger hun.
Tanzania har i de seneste år haft en imponerende økonomisk vækst, som giver de kriseramte europæiske lande klart baghjul.
Den årlige økonomisk vækst lå mellem 2000 og 2008 i gennemsnit på syv procent. Desværre har væksten ikke ført til mærkbar nedbringelse i antallet af fattige.
Ligeligt fordelt vækst er den store udfordring
Helle Thorning erkender, at Tanzania ikke har formået at fordele velstanden ligeligt:
“Tanzanias største udfordringer er, at landet i disse år får en stor middeklasse, men de skal være opmærksomme på, at de ikke får en for stor ulighed”, bemærker hun.
“Det er mit håb, at ressourcer som olie og gas kan komme hele befolkningen til gode”, fortsætter hun.
Ifølge Danidas egne evalueringer er det bekæmpelse af korruption og netop fattigdom, der halter bagefter i den danske bistand til Tanzania.
På spørgsmålet om, hvorfor fattigdommen ikke bliver reduceret i nævneværdig grad, svarer hun, at “det er svært at sige, der bliver jo også flere og flere mennesker i Tanzania”.
“Men der er en voksende middeklasse og der er vækst, og derfor er der grund til at være realistisk optimist i forhold til Tanzania. De har nogle muligheder de kommende år, hvis de forvalter deres ressourcer fornuftigt, og de afhjælper den fattigdom, der er”, fortsætter hun.
Danmark har nært venskab med Tanzania
Et andet resultat af udviklingsbistanden er det gode og langvarige venskab mellem Danmark og Tanzania, understreger statsministeren.
“De kan huske det, og de siger tak for den bistand”, siger hun.
Statsministeren blev da også modtaget med pomp og pragt, hvor end hun kom.
“Vi har et tæt venskab med Tanzania, og det er en af årsagerne til, at vi har kunnet få en fangeoverdragelsesaftale (om pirater)”, påpeger hun.
Aftalen om overdragelse af fanger blev underskrevet på pressemødet i Dar es Salaam onsdag. Ifølge den skal danske sømilitære styrker kunne udlevere fanger mistænkt for pirateri til de tanzanianske myndigheder.
Hun siger selv, at fangeoverdragelsesaftalen er den ting fra besøget, hun er mest tilfreds med.
I forhold til de 14 milliarder, der er ydet i dansk udviklingsbistand til Tanzania gennem årene, lægger hun opsummerende særlig vægt på den fred og stabilitet, der hersker.
“Der er også mange andre faktorer, men der er ingen tvivl om, at det har vi også en andel i”, konkluderer hun overfor U-landsnyt.dk.
Thomas Jazrawi dækkede statsministerens besøg for U-landsnyt.dk