Helle Thorning-Schmidt gæster Tanzania i denne uge

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk

Dansk udviklingsbistand til Tanzania har rundet de 50 år og statsministeren fejrer det med et besøg i det østafrikanske land, der er suverænt største modtager af vor bilaterale bistand.

U-landsnyt.dk dækker besøget fra Tanzania.

Over 14 milliarder kroner har Danmark ydet i udviklingsbistand til Tanzania i årene fra 1965 til 2011. Der er derfor meget at fejre og se tilbage på, når Danmarks statsminister lægger vejen forbi i denne uge.

“Gennem 50 år har Danmark spillet en rolle som et af de lande, der konsekvent har været optaget af at sikre fremgang og udvikling på det afrikanske kontinent”.

“Vores udviklings-arbejde har gjort en forskel for utroligt mange mennesker”, siger Helle Thorning (S) før afrejsen.

“Vi er et af verdens rigeste lande, og vi skal være stolte af, at vi kan være med til at hjælpe også uden for vore grænser. Ikke kun for deres skyld, men fordi det er med til at skabe en mere stabil, retfærdig og tryg verden”, lægger hun til.

Sidste gang en dansk statsminister besøgte landet var i 2005, da Anders Fogh Rasmussen (V) var på de kanter.

Han blev dengang hyldet med bl.a. trommer, dans og militærorkester. Det er endnu uvist, hvad Helle Thorning-Schmidt vil opleve af afrikansk kultur de kommende dage.

Hun er i henholdsvis Sydafrika og Tanzania i dagene fra 4. til 8. marts.

Startede med et uddannelsescenter

Den danske udviklingsbistand til Tanzania begyndte i 1962, da man oprettede et uddannelsescenter vest for hovedstaden Dar Es-Salaam. Uddannelsescentret var et fællesnordisk projekt, hvor den nuværende præsident, Jakaya Kikwete, engang har været elev.

Året før var Tanzania blevet uafhængigt af det britiske kolonistyre. Den første præsident, Julius Nyere, forsøgte at opbygge et velfærdssamfund. Han brugte ordet ujamaa om sin afrikanske socialistiske vision, hvilket på swahili betyder familie eller familielighed.

Selv om resultaterne af bestræbelserne kan diskuteres, er ujamaa fortsat et begreb blandt mange tanzanianere i dag.

Diskuteres kan det til gengæld ikke, at armod præger store dele af nutidens Tanzania.

Danmark satser på fire kerneområder

Danmarks udviklingsbistand er rettet mod fire sektorer: erhverv, sundhed, transport og miljø. Derudover støtter vi generelt fattigdomsbekæmpelse, god regeringsførelse og ligestilling.

Støtten til miljø- og transportsektoren udfases, men miljø vil stadig spille en stor rolle i Danmarks fremtidige strategi. Miljø vil bl.a. have høj prioritet i landbrugsstøtten, hvor der vil blive lagt særlig stor vægt på grøn vækst.

Resultaterne af vor bistand har ifølge evalueringer generelt været tilfredsstillende. Tanzania har haft en stabil vækst i mange år, dog halter bekæmpelse af korruption og fattigdom bagefter.

I 2012 placerede korruptionsvagthunden Transparency International landet nede som nr. 102 ud af 176 på listen over korrupte lande. Jo længere nede man befinder sig på listen, desto værre korruption.

Godt 2/3 (helt nøjagtigt 67,7 pct.) af de 45 millioner indbyggere levede ifølge Verdensbanken for under 1,25 dollars (ca. syv kr.) om dagen i 2007.

Alligevel har Tanzania haft en gennemsnitlig årlig økonomisk vækst mellem 2000 og 2008 på misundelsesværdige 7 procent.

U-landsnyt.dk med i Tanzania

Det officielle program for besøget er endnu ikke kendt, men der vil være fokus på sundhed, uddannelse og særligt kvinders rettigheder og vilkår.

Desuden vil uddannelse og ungdomsarbejdsløshed have en særlig plads, fordi statsministeren deltager i FN’s uddannelsesprogram ”Education First”.

U-landsnyt.dk er med i Tanzania under besøget og vil løbende orientere læserne.

Fokus på erhvervslivet

Thorning har i øvrigt fokus på dansk erhvervsliv, når hun som første stop besøger Sydafrika, der er Afrikas største økonomi.

“Afrika er et kontinent på vej frem. Mange lande i Afrika har en høj økonomisk vækst, og den skal danske virksomheder være en del af. Min rejse handler blandt andet om at gøre opmærksom på de mange dygtige virksomheder, som allerede er i Sydafrika”, siger statsministeren.

Det er regeringens overordnede målsætning at øge eksporten til Sydafrika med 50 procent over en femårig periode.

Man kan finde udbyggende omtale af den omfattende danske bistand til Tanzania i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/13-02-13/f-rste-gang-i-syv-r-dansk-statsminister-g-ster-tan