En ny rapport med dansk islæt kaster lys over mundsundheden blandt hiv-positive i Tanzania. Resultaterne er opløftende på den måde, at hiv-ramte generelt har bedre sundhedsadfærd end raske, til gengæld optræder sygdomme i munden hyppigere i denne udsatte gruppe.
I alt 35 millioner mennesker i verden lever i dag med hiv-smitte, heraf bor 25 millioner i de fattigste lande af Afrika syd for Sahara.
Hiv-ramte lever med mange kroniske sygdomme, der udspringer af infektionen. Derudover er hiv den virus, der kan føre til aids i udbrud.
Sygdomme i munden er hyppige og med til at nedsætte livskvaliteten hos inficerede personer, lyder det i en pressemeddelelse fra det sundhedsvidenskabelige fakultet ved Københavns Universitet onsdag.
”Hiv-infektion nedsætter kroppens modstandskraft, og dermed øges også risikoen for sygdomme i munden. Hiv-inficerede personer er hyppigt ramt af f.eks. alvorlig tandkøds-betændelse og aggressiv paradentose”.
“Andre problemer er svampeinfektion i munden og nedsat spytsekretion, som så medvirker til udvikling af huller i tænderne”, siger Poul Erik Petersen, der er professor i global oral sundhed på Odontologisk Institut under Københavns Universitet.
“I Afrika har de færreste råd til reel behandling, og så er tandudtrækning det billigste alternativ,” lægger han til.
Dansk hovedmand
Poul Erik Petersen er hovedkraften bag en ny undersøgelse af mundsundheden hos hiv-inficerede i Tanzania, der også omfatter tandpleje og kost.
Rapporten om undersøgelsen har titlen ”General and Oral Health Related Behaviors among HIV Positive and the Background Adult Tanzanian Population” og er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Oral Hygiene & Health.
Undersøgelsen er gennemført sammen med universitetet i Dar-es-Salaam. Den inddrager hiv-positive fra ”omsorgscentre” for aids-ramte, der sammenlignes med en gruppe af hiv-negative personer (som ikke har den farlige virus, red.).
”Vi kan se, at folk med virusinfektion har bedre generel sundhedsadfærd end de raske personer – f.eks. i form af bedre personlig hygiejne, sundere mad og færre usunde mellemmåltider,” siger Poul Erik Petersen.
Alt for sjældent til tandlæge
Til gengæld står det skidt til med tand- og mundsundheden.
Alt for få har grundig tandpleje med brug af fluortandpasta, og de går kun til tandlæge, når der er problemer.
Hiv-positive er ekstra udsatte, når det gælder tand- og mundsundhed, og de danske forskere bag undersøgelsen opfordrer til, at sundhedsministerier i Afrika anerkender vigtigheden af sund mund hos hiv- og aidsramte personer.
Læs mere om rapporten herunder et abstract