Carlos H. Reyes er mere fagforeningsmand end politiker. Alligevel stiller han op til præsidentvalget, der ifgl. valgloven skal holdes 29. november. Og det er en historisk beslutning. Han er den første kandidat, der ikke har et politisk parti bag sig.
Han er formand for Honduras vist nok stærkeste fagforening, STIBYS, der blandt andre organiserer arbejderne fra Coca Cola og Pepsi. Han er kendt i Honduras. Respekteret af mange for sine forhandlingsevner og sit intellektuelle overblik, hadet af andre for lige netop de samme egenskaber.
Efter militærkuppet i Honduras blev han en af lederne i Den Nationale Front mod Statskuppet. Han stod forrest i mange af de protestmarcher, som fronten arrangerer. Nu ligger han imidlertid i en hosptalsseng i hovedstaden Tegucigapa. Mens han stod på toppen af en mur ramte en politistav hans ene øre, han mistede balancen og landede på sin højre arm, der brækkede.
Den salvadoranske netavis El Faro har opsøgt Reyes på hosptalet og bringer et langt interview om situationen i Honduras.
Reyes mener, at militærkuppet rækker langt ud over Honduras. Det er et budskab til hele Latinamerika, og budskabet er: Hertil og ikke længere. Og han fortsætter:
”Der er dele af regeringen i USA, der støtter kupmagerne.”
Den salvadoranske journalist beder ham uddybe:
”Honduras har en regering, der føler sig stærk, fordi landet fortsætter med at eksportere, fortsætter alle former for relationer med USA, fordi USA ikke har indledt nogen form for repressalier, bortset fra verbale. Det er det, der er problemet.”
Kupmagerne har begrundet kuppet med, at den vejledende folkeafstemning om en evt. ændrig af grundloven, som den afsatte præsident Mel Zelaya havde udskrevet, var grundlovsstridig. Den blev imidlertid brugt som anledning og var ikke årsagen, mener Carlos Reyes:
Bag kuppet står efter hans mening en økonomisk elite, som har følt deres position truet af folkelige protester og reformer.
Fagforeningers og folkelige bevægelsers støtte til den afsatte liberale præsident og storgodsejer Mel Zelaya har undret mange. Det har Carlos Reyes et pragmatisk forhold til:
”Fra at have en præsident, der er valgt i en proces, der ikke er 100 procent transparent, er vi gået til den ekstreme situation, at en præsident bliver afsat med væbnet magt.”
Spansklæsende kan læse hele artiklen her: http://www.elfaro.net/default_actual.asp
Oversættelse og redigering: Eva Rasmussen