HRW: Jagt på bøsser i Tunesien krænker retten til privatliv

hrw_tunisiaprivacy_07_1685
Forfatter billede

Tunesiske myndigheder konfiskerer og gennemsøger telefoner tilhørende mænd, som myndighederne mistænker for at være homoseksuelle.

Mændene bliver presset til at få foretaget analundersøgelser i et forsøg på at få dem til at tilstå homoseksuel aktivitet, skriver Human Rights Watch i en ny rapport.

Oplysninger, der er indsamlet på denne måde, bliver brugt til at retsforfølge de mistænkte mænd for såkaldt ”homoseksuelle handlinger”, som er et brud på Tunesiens love om sodomi.

”De tunesiske myndigheder skal ikke blande sig i folks private seksuelle praksis, krænke dem og ydmyge dem under påskud af at håndhæve diskriminerende love”, siger Amna Guellali, der er Tunesien-direktør hos Human Rights Watch.

”Tunesien bør afskaffe sine forældede love om sodomi og respektere alles ret til et privatliv.”

Politianmeldt efter en tvist

Human Rights Watch har talt med seks mænd, der blev retsforfulgt i 2017 og 2018 efter straffelovens artikel 230. Den kan give tre års fængsel for at have sex med en person af samme køn – også selv om begge er myndige og det sker med samtykke.

En af de mænd, Human Rights Watch har talt med, var kun 17 år gammel, første gang han blev arresteret.

Menneskerettighedsorganisationen har gennemgået domstolenes afgørelser i disse sager og fem andre, der resulterede i retsforfølgelse i henhold til enten artikel 230 eller artikel 226. Disse to paragraffer gør det ulovligt ”at skade offentlighedens moral.”

Ud over at krænke privatlivets rettigheder omfattede disse sager påstande om mishandling i politiets varetægt og tvangstilståelser, ligesom de mistænkte blev nægtet adgang til en advokat.

Politiet anholdt nogle af disse mænd, efter at der opstod tvister mellem dem, eller efter at naboer havde anmeldt dem. To var gået til politiet for at anmelde, at de var blevet voldtaget.

Nogle af mændene tilbragte flere måneder i fængslet. Mindst tre har forladt Tunesien og søgt om asyl i europæiske lande.

K.S., en 32-årig ingeniør, kom ind i en politistation i byen Monastir i juni 2018 for at indgive en anmeldelse om en gruppevoldtægt og for at få adgang til en lægeundersøgelse af hans skader.

Han fortæller til Human Rights Watch, at i stedet for at behandle ham som offer, bestilte politiet en analundersøgelse for at afgøre, om K.S. var ”vant til at praktisere sodomi.”

”Den måde, de behandlede mig på, var sindssyg,” fortæller K.S. Til Human Rights Watch.

I et andet tilfælde blev en 17-årig mand anholdt tre gange på grund af mistanke om ”sodomi” og blev tvunget til at gennemgå en analundersøgelse samt flere måneders omvendelsesterapi i et ungdomsfængsel. Begge metoder er skadelige og dybt kritisable.

Tunesiske anklagere har i de senere år anvendt sig af tvungne analundersøgelser for at finde ”bevis” for sodomi, selvom undersøgelserne er yderst upålidelige og udgør en grusom, nedværdigende og umenneskelig behandling, der i visse tilfælde kan siges at være tortur.

Men den tunesiske delegation fastholdt, at de ”lægelige undersøgelser bliver foretaget med den pågældendes samtykke og med en lægelig ekspert til stede”.

Det finder Human Rights Watch imidlertid ikke troværdigt, idet domstole kan formode, at hvis man ikke vil underkaste en af de nedværdigende undersøgelser, er det tegn på, at man er skyldig i sodomi.

Tunesiens lov kan give op til tre år fængsel for homoseksuelle handlinger.

Læs mere hos Human Rights Watch