Hundredvis af børn blandt ofrene i Gaza

rs148584_rashed_1-scr_red_barnet_gaza
Denne 16-årige dreng fra Gaza var atlet og havde en drøm om at komme med til OL. Men han fik skudt benet af i en af demonstrationerne under den seks uger lange protest.
Foto: Mohamed N. Ali/Red Barnet
Forfatter billede

De seneste seks ugers protester i Gaza har dræbt eller såret adskillige børn. Foruden 13 dræbte er over 1000 børn kommet til skade på forskellig vis under sammenstød, skriver Red Barnet i en pressemeddelelse.

”Vi var forfærdede over meldingerne om, at en otte måneder gammel pige døde af at indånde tåregas ved demonstrationerne mandag. Vores personale på stedet har fortalt os, at familien befandt sig næsten en kilometer fra sikkerhedshegnet, da det skete,” siger Jennifer Moorehead, der er leder af Red Barnets kontor i de palæstinensiske områder.

Mandag blev en af de blodigste dage, Red Barnet nogensinde har oplevet, tilføjer Jennifer Moorehead. Alene denne dag blev seks børn dræbt og over 220 andre såret, heriblandt over 150, som blev ramt af skarpe skud. Det har det palæstinensiske sundhedsministerium i Gaza oplyst.

”Drab på børn er en forbrydelse. Igen ser vi, hvordan børn er blevet ofre i de voksnes konflikt,” siger Red Barnets danske katastrofechef, Kristine Mærkedahl Jensen.

Hospitaler på bristepunktet

Gaza har i de seneste ti år levet under israelsk blokade, og de fleste børn kender ikke til andet en konflikt. Lukningen af grænseovergangen har forværret den humanitære situation yderligere.

Lukningen presser en allerede meget skrøbelig infrastruktur i Gaza, og de børn i Gaza, som i forvejen er utrolig sårbare, går en endnu mere usikker og risikabel fremtid i møde.

”Allerede inden demonstrationerne begyndte, var Gazas hospitaler på bristepunktet, og 90 procent af sengene var i brug. Tilstrømningen af mange nye sårede betyder, at folk behandles i korridorerne og sendt hjem, inden de er kommet sig ordentligt,” siger Jennifer Moorehead.

Palæstinensere i Gaza har ikke mulighed for at søge ud af enklaven for at få lægebehandling.

Desuden lever mange palæstinensiske familier i fattigdom og har svært ved at betale for medicin eller lægebehandling.

”De er ekstremt bekymrede for deres børns fremtid, som i forvejen var godt i gang med at blive udhulet af mere end 10 års israelsk blokade og dalende interesse fra donorernes side,” lyder det fra Red Barnets leder af kontoret i de palæstinensiske områder.