Frygtelige billeder farer hen over skærmene verden over i øjeblikket. Raketangreb fra Gaza og mortérgranater fra det sydlige Libanon skaber død og ødelæggelse i Israel og indleder en krigstilstand, som ikke er set i nyere tid.
I Ukraine bølger kampene frem og tilbage efter Putins invasion og bombeangreb. Nagorno-Karabakh er tømt for armeniere. Og vi er knap kommet os over Talebans magtovertagelse af Afghanistan, militærjuntaens kup i Myanmar, og sådan kunne vi blive ved.
Hvorfor så skrive om noget så langt nede på behovspyramiden som tandhygiejne? Beskyttelse og sikkerhed må komme først, dernæst vand, mad og medicin. Og først derefter hygiejneartikler som tandbørster og tandpasta, er vi måske tilbøjelige til at tænke.
Men dårlig tandhygiejne kan også betyde en alt for tidlig død. Sådan er virkeligheden nemlig i Papua Ny Guinea, hvor jeg lige har været på besøg.
Betel-nød kan medføre kræft i mundhulen
Det er ikke tit, det lille bjergrige land nord for Australien og vest for Indonesien dukker op på vores skærme herhjemme. Dels er det meget langt væk fra vores breddegrader, og dels er det ret fredeligt, hvis man lige ser bort fra gentagne stridigheder mellem landets mange små folkestammer.
Papua Ny Guinea har omtrent ni millioner indbyggere fordelt i tusindvis af landsbyer adskilt af bjerge, floder og tæt jungle. Over 839 sprog og dialekter er med tiden udviklet i landet. Hele 12 procent af verdens sprog, faktisk.
Da jeg landede i hovedstaden Port Moresby blev jeg med det samme opmærksom på en rød farve rundt om munden på mange af de mennesker, jeg mødte.
Jeg fik at vide, at farven kommer fra den euforiserende betel-nød, som er et meget populært nydelsesmiddel. Problemet er bare, at det går ud over tænderne og kan medføre kræft i mundhulen.
Har landsbyboerne tandpine, er medicinen ofte at tygge mere på den euforiserende betel-nød, som var en medvirkende årsag til dårlige tænder i første omgang. Sådan kører den onde cirkel, og børn helt ned til 9 års-alderen har allerede mistet alle deres tænder.
Kun 62 tandlæger til ni millioner mennesker
I Papua Ny Guinea findes ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO kun 62 praktiserende tandlæger. Det efterlader hundredtusinder uden adgang til tandpleje, mange af dem i afsidesliggende landsbyer oppe i bjergene.
Et studie viser dog en lille fremgang. Tilbage i 1997 var der kun syv praktiserende tandlæger i landet, mens der i 2019 var to tandlæger i hver provins. En tandlægeorganisation, PNG Dental Association, er etableret, og forskning i oral sundhed, fluorniveau i vand, samt tandbehandling og behandling af mundcancer er påbegyndt. Landets åbne universitet har desuden etableret et tandplejer-program baseret på den australske tandlægeassistentuddannelse.
Men der også brug for en mentalitetsændring i befolkningen. Derfor har landets præsident James Marape advaret befolkningen i stærke vendinger mod at tygge på betel-nøden og indtage sukkerholdige føde- og drikkevarer. Ved et besøg på en tandklinik i hovedstaden for nylig delte han alarmerende tal:
Papua Ny Guinea topper den deprimerende lister over verdens lande med højeste antal tilfælde af kræft i læbe og mundhule per indbygger.
Sundhedspatruljer afhjælper akutte behov
Mens det fattige land prøver at råde bod på skaderne ved at advare befolkningen og uddanne nye tandlæge og tandklinikassistenter, er der behov for akut hjælp til de mange mennesker i bjergene, som ikke har adgang til tandlæge.
Det hjælper vi med i Mission Aviation Fellowship (MAF). Vi flyver såkaldte sundhedspatruljer med tandlæger og assistenter fra tandklinikken i byen Kompiam ud til de afsidesliggende landsbyer. Så kan folk stille sig i kø, få rykket rådne tænder ud og behandlet dem, der er tilbage. Og så kan de mest af alt få undervisning i tandhygiejne, ernæring og oplysning om farerne ved at tygge på den farlige betel-nød.
Oplysning er det vigtigste, for det kan forebygge mundkræft og død hos den opvoksende generation. Men det er ikke nemt i et land, hvor 85 procent af befolkningen lever i afsidesliggende områder og en fjerdedel af alle børn mellem 6 g 18 år slet ikke går i skole.
Men dejligt er det, at landets præsident nu adresserer spørgsmålet. Så må vi håbe, at indbyggerne i Papua Ny Guinea lytter efter – og at vi andre også gør. For det er også vigtigt med tilsyneladende små behov, selv når store kriser raser andre steder i verden.
Peter Hedelund er generalsekretær i Mission Aviation Fellowship Danmark, den danske afdeling af MAF International, der er verdens største humanitære flyselskab med 116 små fly placeret i 25 udviklingslande.