Hvad betyder hiv/aids i Vietnam?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I Vietnam lever omkring 215.000 mennesker med hiv/aids. Det er lidt flere end i det afrikanske lilleputland Swaziland – men i Swaziland drejer det sig om lidt over 1/3 af det samlede befolkning. I Vietnam er det kun cirka 0,5 procent af indbyggerne, der lever med hiv/aids.

Netop spørgsmålet om, hvad hiv/aids betyder i et land som Vietnam, hvor antallet af smittede er højt – men udgør en relativ lille del af indbyggerne – er kernen i en rapport udgivet af UNDP med støtte fra AusAID (Australiens Danida) og i samarbejde med Sundhedsministeriet i Vietnam.

Rapporten er et forsøg på at råde bod på, at der hidtil ikke er forsket særlig meget i, hvilken socio-økonomisk effekt hiv/aids har på husstandsniveau i et land, hvor kun en meget lille del af befolkningen er smittet.

Rapporten udkom tidligere på efteråret og kan downloades på

www.undp.org.vn/undp/docs/2005/sei/sei-e.pdf

Kilde: December nyhedsbrev fra foreningen Sex og Samfund

Indsamlede midler skal gøre gavn i Syd Over 10.000 danskere skrev under på en opfordring til Folketinget om at Danmark skal gå forrest i kampen for at redde kvindeliv. Over 90.000 kroner blev samlet ind. Det er de to af vigtigste resultater af kampagnen Red Kvindeliv, som Sex & Sam-fund gennemførte sammen med FNs Befolkningsfund (UNFPA) fra oktober 2005 til april 2005. De over 90.000 kroner, der blev samlet ind, deles ligeligt mellem de to organisa-tioner. For de 36.000 kroner, som udgør UNFPAs del, vil UNFPA kunne købe Clean Delivery-pakker til omkring 5000 kvinder. Hver pakke indeholder: Et stykke sæbe, plastlagen, barberblad, snor til navlestreng, illustreret clean delivery brugsanvisning, forseglet emballage til placenta, et par gummihandsker, bomuldsklæde.” Sex & Samfunds andel (36.000 kroner) vil blive anvendt på at understøtte pro-jekter, der udføres af Sex & Samfunds partner i Uganda (Family Planning Associ-ation of Uganda) og partneren i Indien (SAHAYOG) inden for advocacy-området. 20% af pengene er gået til at dække indsamlingsomkostninger således som det var fastslået i vores indledende aftale. Et væsentligt mål for kampagnen var at skabe større politisk fokus på kvinders ret til sundhed. Dette skulle dels ske via kampagnens offentlige synlighed og dels ved at alle de indsamlede underskrifter blev overrakt til folketinget ved kampag-nens afslutning. Dette skete på et møde maj 2005, hvor udenrigspolitiske udvalgs formand, Steen Gade modtog underskrifterne. På mødet deltog i øvrigt politikere fra
December 2005 – side 13
forskellige partier, der alle tog positivt mod kampagne-budskabet og erklærede deres støtte til sagen. Efterfølgende kan det konstateres, at det danske politiske system – målt efter hvad regeringen lægger op til i sit finanslovsforslag for 2006 og de officielle danske meldinger om reproduktiv sundhed i EU og FN – gennem-gående må siges at være meget opmærksom på betydningen af reproduktiv sundhed. Læs mere om hvad de indsamlede midler går til på www.redkvindeliv.dk, der og-så indeholder oplysninger om kampagnens triste baggrund.