Onsdag mødes G8 landene for femte år i træk med afrikanske regeringschefer for bl.a. at diskutere gældseftergivelse, udviklingsbistand og støtte til bekæmpelse af hiv og aids. Men G8 landene har nærmest tradition for efterfølgende at løbe fra løfterne til verdens fattigste lande, skriver u-landsorganisationen Ibis i en kommentar onsdag.
– USA vil på G8 mødet forsøge at slette Iraks gæld på ca. 126 milliarder dollars hvilket er mere end det dobbelte af de 42 mest forgældede u-landes gæld tilsammen, udtaler Morten Emil Hansen fra Ibis og uddyber:
– G8 landene har tidligere lovet 100 milliarder dollars i gældslettelse til verdens fattigste lande, men til dato leveret mindre end halvdelen. Derfor betaler hver eneste afrikaner forsat omkring 135 kroner om året i gældsafbetalinger – hvilket overstiger det beløb som de årligt modtager i udviklingsbistand. Det er løftebrud af højeste kaliber.
Morten Hansen fortsætter: – HIPC initiativet, som er Verdensbankens gældslettelsesprogram, har leveret for lille gældseftergivelse, for langsomt til alt for få lande. Derfor bruger mange afrikanske lande stadig flere penge på gældsafbetalinger end på investeringer i bekæmpelse af hiv/aids, selv efter gældseftergivelse under HIPC initiativet.
– En ny rapport fra Verdensbanken fastslår at verdens fattigste lande behøver 2,3 milliarder dollars i gældslettelse for at forhindre et økonomisk kollaps. Men G8 landene mener tilsyneladende at Afrika skal betale for krigen i Irak, lyder det fra Ibis.
Faktaboks, gengivet fra pressemeddelelsen:
– De rige landes udviklingsbistand til Afrika faldt med omkring 40 procent i 1990erne. G8 landene lovede derfor i 2002 at afsætte yderligere 6 milliarder dollars om året til Afrika. Men pengene er endnu ikke fundet. Til sammenligning afsatte koalitionsstyrkerne mellem 70-100 milliarder dollars til indsatsen i Irak.
– Fra 2005-2007 skal hvert eneste af de 42 HIPC lande gennemsnitligt betale 630 millioner dollars årligt til Verdensbanken, Den Internationale Valutafond (IMF) og den Afrikanske Udviklingsbank.
– Omkring 40 procent af HIPC landenes gældslettelse går til øgede investeringer i uddannelse og 25 procent til investeringer i sundhed.
– Senegal vil i år bruge 15 procent af sine statsindtægter på gældsafbetalinger sammenlignet med kun 6 procent til investeringer i sundhed. Dette til trods for at Verdensbanken og IMF fastslår at Senegal vil være i stand til at udnytte pengene til at bekæmpe fattigdom.
For yderligere kommentarer, kontakt Morten Emil Hansen, Ibis, tlf. 40 10 52 08.