Ikke mere snak, nu skal menneskerettighederne i spil

Black Lives Matter-bevægelsen er et eksempel på, at det ikke nødvendigvis handler om, at indføre nye love og regler om menneskerettigheder – snarere om, at få implementeret dem, der findes


Foto: Samuel Corum/Getty Images
Laurits Holdt

8. december 2023

Israelere og palæstinensere, russere og ukrainere, uvelkomne migranter, voldelige kriminelle, kvinder og alle andre mennesker har de samme grundlæggende rettigheder. Og dem har vi, uanset, hvad vi finder på at lave af uhyrligheder.

Men ud over at vi alle på papiret har et sæt rettigheder og en personlig beskyttelse, hvad kan vi så bruge de 75 år gamle menneskerettigheder til i en verden, hvor der synes at være så mange større og vigtigere problemer at tage sig af? Det er et af de vigtige spørgsmål i denne udgave af Globalnyts podcast, Højtryk.

En vigtig egenskab ved menneskerettighederne er, at de stabiliserer vores samfund. Og de er en afgørende vigtig del af en international retsorden, som er til gavn for alle,” lyder det fra Morten Kjærum, direktør for Raoul Wallenberg Instituttet for Menneskerettigheder i Lund i Sverige.

Men det kræver at vi for alvor implementerer menneskerettighederne, ikke bare i vores love, men i praksis. Vi tester argumenterne af på en verbal rejse fra Mellemøsten til Danmark.