Israels forsvarsminister træder tilbage efter Gaza-våbenhvile

palestine-gaza-strip-in-2015-678979_1280_pixabay
De seneste dages uroligheder er de værste siden krigen for fire år siden, der efterlod Gazastriben i ruiner - her i Beit Hanoun i 2015.
Foto: Pixabay (arkiv/CC)
Forfatter billede

Avigdor Lieberman.


Foto: Pentagon/Jim Mattis (arkiv/CC)
Den israelske regerings beslutning om at acceptere en våbenhvile med den militante Hamas-bevægelse, der sidder på magten i Gaza, har onsdag fået Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman, til at træde tilbage i protest mod beslutningen.

”Jeg har forsøgt at være et trofast medlem af regeringen og at få et andet synspunkt igennem, også når det har haft omkostninger ved valg og politisk,” siger Lieberman ifølge avisen Jerusalem Post.

Men den afgående forsvarsminister mener, at regeringens våbenhvile med Hamas, som blev indgået tirsdag, ”ikke kan ses som andet end en overgivelse til terror”.

”Det vil gøre alvorlig skade på vores sikkerhed på lang sigt,” mener Lieberman.

Han tilføjer, at han er utilfreds med den israelske reaktion på de knap 500 raketter, som Hamas har affyret fra Gaza mod det sydlige Israel i de seneste dage.

Israel har foretaget luftangreb mod omkring 160 mål i Gaza siden søndag.

Forlydender om valg

De seneste uroligheder i Gaza betegnes som de værste, siden Israel og Hamas var i krig mod hinanden og Israel sønderbombede Gaza i 2014. De fornyede spændinger opstod, efter en israelsk specialkommando blev opdaget i Gaza søndag, hvor der blev foretaget angreb mod lokale Hamas-ledere.

Sammenstødene søndag dræbte en israelsk soldat og syv palæstinensere, hvoraf flere var Hamas-medlemmer.

Efter Liebermans afgang onsdag formiddag er der allerede flere medlemmer af hans højrefløjsparti, Yisrael Beytenu, og premierminister Benjamin Netanyahus parti, Likud, som har meddelt, at de ser sig som den rette efterfølger på posten som forsvarsminister, skriver Jerusalem Post. Blandt kandidaterne er den ligeledes stærkt højreorienterede Naftali Bennett, der i dag sidder på posten som undervisningsminister.

Ud over Lieberman har tre andre af regeringens ministre erklæret, at de er uenige i beslutningen om at indgå en våbenhvile med Hamas. Blandt dem er Naftali Bennett og justitsminister Ayelet Shaked.

Højtstående kilder i Likud siger til Jerusalem Post, at der er en mulighed for, at Netanyahu vil vælge at udskrive valg i utide. I dag har regeringskoalitionen blot et enkelt mandats flertal.