Jagten på “havets kokain” fortsætter ufortrødent – nu bliver Mexico straffet

Golfmarsvinet er meget tæt på at uddø.
Foto: Paula Olson, NOAA
Thomas Jazrawi

11. april 2023

Omkring 10 golfmarsvin svømmer i dag rundt i den Californiske Bugt. Det er det eneste sted på kloden, hvor dyrearten, som også kaldes vaquitaen, lever, og dermed er verden stærkt på vej til at miste endnu en dyreart.

Ansvaret for at redde det lille havdyr ligger på Mexico, og indsatsen fra det store latinamerikanske land er langt fra tilstrækkelig, vurderer sekretariatet for CITES, konventionen om international handel med truede dyrearter.

Sekretariatet har nu anbefalet alle de 184 lande i verden, der har tilsluttet sig konventionen, om at stoppe alt kommerciel handel med Mexico med plante- og dyrearter, der er truede eller på vej til at blive det. Der er tale om hårde sanktioner, som sekretariatet kun sjældent benytter sig af.

“Ingen bliver begejstrerede over økonomisk smertefulde sanktioner, men alle andre forsøg på at presse Mexico til at redde vaquitaen har ikke været tilstrækkelige. De stærkest mulige tiltag er nødvendige for at vække den mexicanske regering og få den til endeligt at redde dette lille marsvin fra at uddø,” siger Sarah Uhlemann fra den amerikanske naturorganisation Center for Bioplogical Diversity i en reaktion på beslutningen.

Utilstrækkelig handlingsplan

CITES og flere lande har presset på for at få Mexico til at skærpe indsatsen for at redde golfmarsvinet. Ved den seneste forhandlingsrunde i efteråret i CITES krævede sekretariatet en handlingsplan fra mexicanerne, der skulle vise vejen frem for at undgå, at vaquitaen ender på samme måde som dinosaurerne.

Læs også: Godt nyt til hajerne og ballade om elefanterne

Den blev afleveret af de mexicanske myndigheder i februar, men siden blev planen vejet og fundet for let af sekretariatet i CITES. Der mangler nøglepunkter som eksempelvis en klar tidsplan med milepæle for bevaringsinitiativer, lyder det i meddelelsen.

Udryddelsen af vaquitaen foregår ikke, fordi den er specielt eftertragtet i sig selv. Den bliver dræbt som bifangst i jagten på totoabaen, en fisk, der minder om en tun og også kun lever i den Mexicanske Golf. Totoabaens svømmeblære bliver nemlig brugt i traditionel kinesisk medicin og er så værdifuld, at den bliver kaldt “havets kokain”.

Læs også: Jagten på “havets kokain” har næsten udryddet en dyreart

I 2018 konfiskerede kinesiske toldere 444 kilo svømmeblærer fra totoabaen, der blev vurderet til at have en værdi på det sorte marked på 26 millioner dollars. De mange penge gør, at bander og karteller har etableret en omfattende illegal handel med fisken. Fangsten af totoabaen foregår med net, og de er altså også blevet til en dødsfælde for golfmarsvinet.

Stadig masser af fiskefartøjer i “nultoleranceområde”

Fiskeri efter totabaen er forbudt i Mexico. Desuden er et område på omkring 200 kvadratkilometer i den Californiske Bugt et “nultoleranceområde”, hvor det er forbudt for fiskerifartøjer at befinde sig.

“Det, der egentligt burde være sket, var at forhindre fiskerne i at sejle ind i nultoleranceområdet,” fortæller generalsekretær i CITES, Ivonne Higuero, til National Geographic.

Der er imidlertid flere observatører, der har rapporteret, at adskillige fiskeribåde sejler rundt i området. På en enkelt dag i februar har organisationen Sea Shepherd eksempelvis observeret 30 skibe, der fisker med net i området.

Nu får den utilstrækkelige mexicanske indsats for at redde en dyreart konsekvenser for landet, som får vanskeligere ved at eksportere dyr og planter. Ifølge National Geographic har Mexico en omfattende eksport af eksotiske dyr som firben og fugleedderkopper til USA, hvor de bliver brugt som kæledyr. Der bliver også eksporteret reptilskind og fuglefjer fra Mexico.

I USA kører der i forvejen en sag ved retten om Mexicos manglende indsats for at redde golfmarsvinet, der kan føre til forbud mod blandt andet import af fisk fra Mexico.

CITES har tidligere straffet omkring 30 lande med lignende sanktioner. I de fleste tilfælde handler anbefalingen dog blot om enkelte arter. Sanktioner med anbefaling om at stoppe alt handel med truede eller næsten truede arter er indført over for omkring 10 lande, herunder Afghanistan, Libyen, Djibouti og Somalia. Og nu er Mexico altså også kommet i den kategori.

Rettelse: Vi skrev i første omgang, at golfmarsvinet lever i den Mexicanske Golf. Golfmarsvinet lever i den Californiske Bugt ved Mexicos vestkyst, og det er nu korrigeret i artiklen.