Jordans regering trækker sig efter protester

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Jordan er ramt af de største demonstrationer, det mellemøstlige kongedømme har set i årevis.

Landets premierminister, Hani Mulki, har på vegne af hele regeringen indgivet sin afskedsbegæring til kong Abdullah, skriver netavisen Jordan Times.

De natlige protester har stået på siden torsdag. De fulgte i kølvandet på en større strejke i Jordan.

Demonstranterne har råbt slagord mod regeringen og har været i sammenstød med politiet, der har svaret igen med tåregas og kontrolposter på vejene, skriver britiske BBC.

Snesevis af mennesker er anholdt, og omkring 40 politifolk meldes kvæstet ved sammenstødene med de vrede demonstranter.

Årsagen til de store protester er en upopulær skattepakke, som premierminister Mulki ville have vedtaget i parlamentet. Den Internationale Valutafond, IMF, har tilskyndet Jordan til at vedtage de økonomiske reformer, men demonstranterne mener, at tiltagene vil få konsekvenser for især landets fattigste og for middelklassen.

I forvejen oplever de fleste jordanere, at priserne på dagligvarer har været støt stigende gennem de seneste år, men det samme gør sig ikke gældende for lønningerne.

Protesterne ventes at fortsætte

Selv om premierministeren nu har trukket sig, og det omstridte forslag om at sætte skatterne i vejret ikke ser ud til at blive til noget, fortsætter demonstrationerne i Jordan, skriver den engelsksprogede netavis Jordan Times.

Mandag aften samledes demonstranterne ved premierministerens kontor i hovedstaden Amman, selv om både Mulki og den øvrige regering nu har trukket sig.

Demonstranterne kræver, at en upopulær momslov laves om, at priserne på benzin og elektricitet sættes ned, at regeringen igen vil subsidiere brød, og ikke mindst at den yderst upopulære og IMF-støttede skattereform tages helt og aldeles af bordet.

Desuden kræver demonstranterne, at korrupte embedsmænd og politikere stilles for retten, og at der dannes en national samlingsregering, skriver Jordan Times.

Der er planer om at holde endnu en storstrejke onsdag på grund af den udskældte skattereform. Men tirsdag vil de forskellige faglige organisationer mødes og tage en endelig beslutning om, hvorvidt strejken skal gennemføres eller ej. Det afhænger af udviklingen, siger en talsmand til Jordan Times.