Julekalenderen på U-landsnyt: 22. december 2014

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Hvad gemmer sig bag dagens kalenderlåge?

Hvad gemmer sig i det nye år?

24 låger – 24 lande – 24 aktuelle udviklinger.

Tunesien er årets land

Af Jens Lehrmann, U-landsnyt.dk

Ifølge det anerkendte tidsskrift The Economist er udviklingen i Tunesien så bemærkelsesværdig, at landet – i konkurrence med et par andre solstrålehistorier – fortjener titlen

The Economist udnævner hvert år i december årets land. Der er ingen faste kriterier for udnævnelsen, men fænomenet skal nok ses som et forsøg på at sprede julestemning i en nok så dyster verden.

I hvert fald er det de lyse sider af udviklingen i politik og økonomi, som er afgørende for udnævnelsen: lande, hvor befolkning og regering har gjort en særlig indsats for forbedring af deres eget land og verden.

Sidste år faldt valget på Uruguay, fordi dette land inden for kort tid har legaliseret cannabis og tilladt ægteskaber mellem homoseksuelle. Landet kunne have gentaget succesen, da der i 2014 er gennemført valg uden mislyde, og Uruguay var også blandt de meget få lande, som har været villige til at modtage Guantánamo-fanger.

Men ingen lande har endnu vundet to år i træk.

Kandidaterne

Mange lande nævnes som kandidater, herunder også to, som faktisk ikke er lande og derfor ikke kommer i betragtning:

Skotland, fordi de har gennemført en demokratisk folkeafstemning om landets fremtid (og folket efter Economists mening valgte rigtigt), og ikke mindst irakisk Kurdistan, fordi de har holdt skansen over for Islamisk Stats mørkemænd.

Blandt rigtige lande nævnes som særligt fortjenstfulde bl.a. Senegal og Nigeria for deres indsats mod Ebola-epidemien, Afghanistan på grund af den første fredelige magtoverdragelse til den vindende opposition, og Libanon for at modtage hundredtusindvis af flygtninge fra Syrien.

På den økonomiske front nævnes Island og Irland for at være kommet igennem en dyb krise, som nu ser ud til at være på vej mod sin afslutning.

Estland nævnes som et land, der har haft succes med at komme igennem finanskrisen og ikke have været i nærheden af en gældskrise (landets statsgæld er mikroskopisk red.).

Endelig nævnes Indien, hvor væksten igen tager fart efter en kortvarig vækstpause. Mange reformer trænger sig dog på i verdens største demokrati, men hvis den nyvalgte Modi-regering tager fat på disse, kan landet blive en kandidat til Årets Land i 2015.

De to lande helt i top er dog nogle andre, begge muslimske. Nr 2 er Indonesien, som har gennemført demokratiske valg, hvor den gamle Suharto-elite endeligt er sat på porten med valget af Joko Widodo som ny præsident.

Tunesien: fremgang i økonomi og demokrati

Vinderen er Tunesien. Landet er valgt, fordi det var her, det arabiske forår startede for 4 år siden, og det eneste land, hvor ”foråret” kan siges at vare ved. Der er vedtaget en demokratisk forfatning, og der er gennemført både parlaments- og præsidentvalg uden større problemer.

Den politiske klasse i landet er både pragmatisk og moderat, så selv om økonomisk fremgang endnu ikke har vist sig, er Tunesien valgt på grund af den optimisme, udviklingen i landet giver grobund for.

Hvem bliver valgt i 2015? Indien er allerede nævnt, men en anden mulighed er Colombia, hvis det lykkes at skabe varig fred mellem regeringen og FARC guerillaen.