Kamp mod klyngebomber op i København i dag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I kølvandet på Irak-krigen blæser en international konference torsdag i København til kamp mod brugen af klyngebomber. Danmark arbejder for, at det omstridte våben skal blive mere sikkert, skriver Politiken torsdag.

Samtidig vil en ny international koalition kæmpe for et totalt stop for brugen af klyngebomber. Forbuddet skal gælde, indtil konsekvenserne for civile irakere er undersøgt bedre.

– Reelt aner ingen, hvor farlige klyngebomberne er«, siger projektmedarbejder Kirsten Hjørnholm Sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp.

Organisationen står torsdag for konferencen om klyngebomber i København (se også Dansk kalender). Samtidig mødes den nye koalition.

Klyngebomber er en stor bombe pakket med op til et par hundrede mindre såkaldte bomblets. Når bomben affyres, spredes de små bomblets i et stort område.

Nyere klyngebomber er udstyret med selvdestruktionsmekanisme. Den skal sikre, at bombletterne ødelægger sig selv, hvis de ikke eksploderer ved affyringen, skriver Politiken.

Med i Irak har både Folkekirkens Nødhjælps mineryddere og andre fundet mange ueksploderede bomber. -Så ligger de tilbage til stor fare for børn, der samler dem op. Og for andre civile og soldater og minerydderne, siger Kirsten Hjørnholm Sørensen.

I Irakkrigen har USA og England brugt flere klyngebomber end i nogen anden krig. Ueksploderede klyngebomber kan være endnu farligere end landminer, fordi de ikke er designet til at eksplodere ved berøring.

Danmark arbejder internationalt for et forbud mod klyngebomber uden selvdestruktionsmekanisme, som lever op til en fastlagt standard. Men vil ikke kæmpe for et forbud.

– Hvis det skal hjælpe ofrene, er det vigtigt at få alle lande med. Vi kan måske nok få nogle med på at afstå fra brugen, men det har ingen reel effekt, hvis det kun er lande som Danmark, der alligevel ikke bruger klyngebomber, siger kontorchef i Forsvarsministeriet, Birgitte Juul, til Politikens Christine Cordsen.

Birgitte Juul har i 10 år deltaget i de internationale forhandlinger om indsatsen mod eksplosive krigsefterladenskaber. – Stiller vi krav, som brugerne af klyngebomber aldrig vil gå ind på, risikerer vi at opnå ingenting. Så bliver det bedste det godes fjende, siger hun til bladet.