Kapacitetsopbygning virkede – 14 år efter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Nogle e-mails bliver man bare gladere for at modtage end andre.

Sex & Samfunds generalsekretær har modtaget en hilsen fra Filippinerne, hvor Sex & Samfund i 1999-2001 samarbejdede med lokale organisationer om at øge unge filippinske kvinders viden om seksuelle og reproduktive rettigheder – og gøre dem i stand til selv at være fortalere for rettighederne. Fortalerarbejdet førte til en lov om reproduktiv sundhed sidste år.

Sådan skriver organisationen Sex & Samfund på sin hjemmeside og fortsætter:

”Solidariske hilsner fra Manila. Jeg skriver til dig, for at dele de gode nyheder om at efter 14 års uafbrudt fortalerarbejde er der nu gennemført en lov for reproduktiv sundhed, som kvinder og unge kan bruge til at forfølge deres reproduktive rettigheder. Det har været en hård kamp, fordi vi har været oppe mod den magtfulde katolske kirke.”

Sådan skrev Elizabeth Angsioco, leder af the Democratic Socialist Women of the Philippines (DSWP), som Sex & Samfund arbejdede sammen med fra 1999 til 2001, i en mail til Sex & Samfunds generalsekretær Bjarne B. Christensen.

Elizabeth Angsioco er også forkvinde for ’the Support Service Institute for Women’ (SIW) og har i 14 år kæmpet for en ændring i lovgivningen i Filippinerne, der giver bedre reproduktive rettigheder til kvinder og unge i det sydøstasisatiske land.

Det er altså halvandet årti siden, at Sex & Samfund var med til at gennemføre et Danida-finansieret projekt, som i otte fattige landdistrikter uddannede 360 unge kvinder og mænd om seksuelle og reproduktive rettigheder.

Projektet klædte også deltagerne på til at være rådgivere overfor venner og familie. Det er disse unge kvinder, som har været kernen af de personer, der har påvirket politikerne, medier og borgere i Filippinerne for at få indført en lov om reproduktiv sundhed og rettigheder.

“DSWP var sammen med de unge kvinder fra vores fælles projekt bannerførere for denne succesfulde advocacy. Jeg tror også det vil være interessant for dig at vide, at resultaterne af vores projekt er blevet brugt i arbejdet for at få loven vedtaget. Jeg synes, at det er vigtigt, at du får dette at vide,” skriver Elizabeth Angsioco.

Loven, som er gennemført i Filippinerne, påbyder blandt andet det offentlige filippinske sundhedssystem at give adgang til prævention, samt at der skal gennemføres seksualundervisning i skolerne. Noget som religiøse grupper kraftigt har modsat sig. Men det har ikke stoppet Elizabeth Angsioco og de andre kvinder.

“Politisk advocacy tager lang tid og kontrollen er reelt ude af hænderne på aktivister som os. Men undervisningen af de unge kvinder havde vi kontrol over – og det var med til at bære frugt. De seminarer og undervisningsforløb, som var integreret i projektet, hjalp os med at udvikle nogle af de unge kvinder til ledere, som aktivt tog del i at kæmpe for loven for reproduktive rettigheder. Projektet investerede i mennesker. Det er en lang proces, men det er arbejdet værd,” skriver Elizabeth Angsioco.

Mailen og genhøret fra Philippinerne glæder Sex & Samfunds generalsekretær Bjarne B. Christensen.

“Jeg blev utrolig glad for at få denne personlige feedback, dels fordi vi havde et rigtigt godt partnerskab med Elizabeth Angsioco, men også fordi det er en rigtig god historie, der viser vigtigheden i at investere i advocacy og kapacitetsopbygning. Det er ikke altid det letteste at forklare den konkrete værdi i sådanne langsigtede investeringer, men vi ved, at det er helt afgørende for at sikre seksuelle og reproduktive rettigheder – og det bekræftes jo med denne dejlige historie, som tog 15 år at udfolde sig helt,” siger han.