Kendissernes u-landsbistand: Folkelig eller bare poppet?

Redaktionen

Af Marie Bergmann
journaliststuderende på Roskilde Universitetscenter (RUC)

5 kendte danskere skal vælge udviklingsprojekter i Afrika. Det er ideen bag “Dilemma”, udviklingsministerens nye oplysningstiltag. Og dilemmaer er der nok af. ”Mindre show og mindre forsimpling”, lyder rådet til Ulla Tørnæs (V).

Søndag rejser sangerinden Karen Mukuba til Tanzania for at vælge et udviklingsprojekt, som skal modtage 2,2 mio. danske bistandskroner. Hun er en af 5 kendte danskere, der skal udvælge bistandsprojekter, som Danida skal støtte.

Tiltaget hedder “Dilemmaer i u-landsbistanden” og er udviklings-ministerens forsøg på at skaffe mere opmærksomhed omkring vor u-landshjælp.

Dilemma-projektet, der blev lanceret 10. december sidste år, er i sin korte levetid blevet mødt med megen skepsis. “Poppet, dyrt og populistisk” hedder det hudflettende fra en stribe danske hjælpeorganisationer.

Onsdag aften var det såkaldte kendisprojekt endnu engang i fokus på en debataften i Politikens Hus, hvor både paneldeltagere og over 100 fremmødte publikummer skød med skarpt mod udviklingsministeren.

Ud af osteklokken

Ulla Tørnæs (V) forsvarer imidlertid indædt sit nye projekt. Hun mener, at der er brug for at ”komme ud af osteklokken” i dansk udviklingsbistand, og at Dilemma netop er et forsøg på at gøre bistanden mere folkelig:

– Vi skal simpelt hen have lettet låget på osteklokken (komme ud til en større kreds med u-landsoplysningen, red.). Vi må erkende, at vi hele tiden kan blive bedre til at forklare, hvad det er, vi laver, sagde hun under debatten onsdag aften.

Kendisprojektet har 2 formål, dels at give mennesker i Afrika et bedre liv, dels at få danskere til at engagere sig mere i udviklingspolitikken.

Og der er brug for langt mere engagement, hvis man ser på Gallups undersøgelse af danskernes kendskab til en helt central udviklingspolitisk problemstilling.

Ifølge undersøgelsen kender nemlig blot 11 procent af de adspurgte danskere til 2015-målene, som er verdenssamfundets målsætninger for at forbedre livet for klodens fattigste på en række afgørende punkter som uddannelse, sundhed og ligestilling.

Målsætningerne skal nås inden 2015 og er omdrejningspunktet for al udviklingsarbejde. Derfor er Ulla Tørnæs fortørnet over, at så få danskere kender til målene. Hun mener derfor, at der er brug for fornyelse og nytænkning i den danske u-landsoplysning:

– Udviklingspolitik skal være folkeeje. Hvis en håndfuld kendte danskere kan være med til at fremme den dagsorden, kan jeg kun hilse det særdeles velkomment, siger hun.

De 5 kendisser, som skal vælge projekterne, er Charlotte Bircow, Jon Stephensen, Martin Miehe- Renard, Christian Stadil og Karen Mukuba. De rejser hver især i løbet af februar og marts til de samarbejdslande, som er valgt til projekt-konkurrencen. Det er Tanzania, Kenya, Uganda, Zambia og Ghana – alle blandt de fattigste samarbejdslande for dansk udviklingsbistand.

Ikke løsning på dilemmaer

“Du har 2 millioner, som du skal vælge at bruge til at bekæmpe enten hiv/aids eller malaria i et u-land. Hvad vælger du?”

Sådan lyder et af de i alt 20 dilemmaer, som man skal tage stilling til, når man besøger den nye hjemmeside, dilemma.dk, der er en del af kendis-projektet.

Knud Vilby, u-landsjournalist og tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke, mener ikke, at det nye projekt er løsningen på de mange dilemmaer i u-landsbistanden. Og meget godt at sige om det såkaldte Dilemma-spil har han ikke.

Vilby mener ikke, at Dilemma-projektet eller hjemmesiden lærer nogen noget som helst om udviklingsbistand:

– Man kan stille spørgsmål ved, hvor meget reel viden, deltagerne i det spil får ved at placere sig selv i forhold til Tim Vladimir Charlotte Bircow, eller Jens Veggerby, sagde han onsdag under debatmødet, som var arrangeret af u-landsjournalisternes sammenslutning, Nairobi-klubben.

Vilby afviser tillige, at Dilemma-projektet skaber mere engagement omkring u-landsbistand:

– Jeg siger ikke, at de kendte ikke har en rolle i det her. Jeg synes klart, at man kan bruge kendte mennesker til at sætte fokus på nogle ting. De kan være med til at stimulere en interesse for området. Men de kendte skal bruges i samspil med den egentlige folkelighed, siger han.

På hjemmesiden dilemma.dk har danskere gennem en afstemning peget på 5 kendte, som de synes skal bestemme, hvilke u-landsprojekter i Afrika, der skal støttes. I alt 9 kendte kandidater blev spurgt om deres holdninger til en række dilemmaer inden for fordelingen af u-landsbistand.

Ved at svare på de samme 20 dilemmaer har spil/spørgedeltagerne siden 10. december givet deres bud på de samme spørgsmål, og på den måde valgt de 5 kendte, der har størst opbakning.

Knud Vilby: – Man erstatter på den måde den folkelige forankring med noget tilfældigt, populistisk og stemnings-betinget.

Meget mindre show

Den tidl. radikale udviklingsminister og nuv. redaktør på Politiken, Anita Bay Bundegaard, tilslutter sig kritikken af kendisprojektet:

– Projektet og tankegangen er udtryk for en trivialisering og popularisering af udviklingsbistand, som man aldrig kunne drømme om at udsætte noget andet politikområde for. Aldrig, sagde hun onsdag i debatten i Politikens Hus.

Hun mener, at Dilemma-projektet bruger en helt forkert metode til at engagere danskerne i bistanden til de fattige nationer, og at man skal behandle bistandsområdet med langt mere ansvarlighed:

– Jeg synes ikke, at bistanden fortjener nogen særbehandling. Men den fortjener altså at blive behandlet som andre politikområder, nemlig med alvor og ansvarligt. Og det betyder mindre forsimpling og det betyder frem for alt mindre show, siger hun.

Anita Bay Bundegaard pointerer, at Dilemma-projektet skal ses i lyset af, at Ulla Tørnæs i 2005 fjernede 13 mio. fra den generelle statslige oplysningsbevilling om u-landene, som de folkelige organisationer ellers kunne drage nytte af, bl.a. i form af undervisningsmateriale.

Samtidig kritiserer flere hjælpeorganisationer VK-regeringen for at have frataget u-landene et milliardbeløb siden 2002 ved at sænke den danske bistand fra 1 til 0,8 procent af BNI.

Anita Bay Bundegaard advarer om, at ministerens udviklingspolitik kan skade også på langt sigt: – Jeg tror, at skaden kan risikere at blive meget større, end det der kan måles i kroner og ører lige nu og her i 2007, siger hun.

Ulla Tørnæs skyder imidlertid kritikken fra sig og hæfter sig ved, at der allerede har været omkring 4.000 danskere inde og gennemgå de 20 dilemmaer på dilemma.dk.

– Initiativet er et forsøg på at skabe oplysning og debat om udviklingsbistand og dens dilemmaer. Og jeg synes faktisk, det lykkes ret godt, anfører Ulla Tørnæs.

De kendte kan kun vælge blandt projektmuligheder, der i forvejen er godkendt af “internationale bistandseksperter”, som det udtrykkes.

Om Dilemma-projektet:

“Dilemmaer i u-landsbistanden” er titlen på et initiativ, som Udenrigsministeriet/Danida satte i gang den 10. december 2006 på hjemmesiden dilemma.dk. Det skete efter pålæg fra udviklingsminister Ulla Tørnæs.
Projektet skal skabe debat om de dilemmaer, som udviklingsbistanden kæmper med, bl.a. ved dilemma-spillet på hjemmesiden dilemma.dk
Charlotte Bircow, Jon Stephensen, Martin Miehe- Renard, Christian Stadil og Karen Mukuba er valgt til hver at udpege et projekt, som skal modtage dansk bistand.
Der vil i alt være 5 vinder-projekter, som hver vil få op til ca. 2,2 mio. kr. fra de danske u-landsmidler.
Projekterne skal udføres i Tanzania, Kenya, Uganda, Zambia og Ghana.

Artiklen er stillet til rådighed for u-landsnyt.dk

Læs også telegrammet “Nok en kendt ud af kendisprojekt – går i protest mod VK-regeringen og Ulla Tørnæs u-landspolitik”, dato 22.02.07 i rubrikken Dansk bistand