Danske Børnehjertefonden og Kenyan Heart National Foundation skriver, at de har kureret flere end 2.000 skolebørn for den livstruende sygdom gigtfeber i slumkvarterer i den kenyanske hovedstad, Nairobi.
De to NGOer søsatte tidligere i år et større projekt, hvis formål var at hjælpe kenyanske børnehjerter, skriver Børnehjertefonden i en pressemeddelelse torsdag.
Projektet, som er baseret på støtte fra Erik Thunes Legat (http://thunelegat.dk), gik helt konkret ud på at udrydde gigtfeber – og dermed undgå hjerteskader, blandt skolebørn i Nairobi.
Samarbejdet har indtil videre båret frugt. Således har man allerede nu behandlet 2.352 tilfælde af de 3.740 tilsete børn, og det på trods af flere bump undervejs, hedder det.
Et ud af ti børn i Kenya rammes af gigtfeber
Gigtfeber er en udbredt sygdom blandt børn og unge i Kenya, og det anslås, at ca. 11 procent er ramt af sygdommen.
Ubehandlet skader sygdommen hjerteklapperne med invaliditet og i værste tilfælde kan det have døden til følge.
Hvis gigtfeber derimod opdages i tide, kan det kureres med en enkel og billig penicillinkur – se mere om lidelsen på
https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/hjerte-og-blodkar/sygdomme/oevrige-tilstande/gigtfeber
Dette har dog ikke været tilfældet i Kenya, hvor kendskabet til sygdommen har været mangelfuld.
Derfor gik Børnehjertefonden sammen med Kenyan Heart National Foundation ind i kampen mod gigtfeberen tidligere i år. Målet var at undersøge 10.000 elever på 10 skoler i slumkvartererne i Nairobi samt give forebyggende undervisning om den livstruende sygdom.
Således har man indtil videre undersøgt 3.740 børn og behandlet 2.352 sygdomsramte
Daglig leder af Børnehjertefonden, Tom B. Hansen, siger:
”Vi er rigtig glade over indsatsen i Nairobi. Ikke kun på behandlingsbordene, men også i klasseværelserne, hvor elever og dermed også familier er blevet mere oplyste om gigtfeber og de følgesygdomme, der hører med”.
“Det er vort håb, at dette projekt med tiden kan være model for en tilsvarende indsats på de øvrige skoler i Nairobi. Det her er et vigtigt skridt i den rigtige retning.”
Flere bump undervejs
Projektet skulle allerede været påbegyndt i juli, men grundet lærestrejke og sommerferie, kunne sygeplejerskerne først komme til i september.
I september var tiden dog knap, da elever og lærere havde travlt med at indhente det forsømte fra strejken. Med en stor indsats fra sygeplejerskerne og klinikkerne i oktober og november, hvor man fik tilset omkring 60 børn om dagen, fik man indhentet det tabte.
Om projektet ”Udryddelse af gigtfeber blandt skolebørn i Nairobi”
Ansættelse af projektmedarbejder:
Der ansættes en projektmedarbejder i Kenyan Heart National Foundation. Det bliver medarbejderes opgave at tilse, at projektet gennemføres og afrapportere til Børnehjertefonden i Danmark en gang i kvartalet.
Ansættelse af to sygeplejersker:
Projektet ansætter to sygeplejersker i projektperioden. Hver sygeplejerske dækker fem skoler, og er således på hver skole én dag om ugen. På skolen oprettes samtidig et mini-apotek, så en eventuel behandling for gigtfeber kan sættes i gang med det samme og monitoreres af skolens sygeplejerske.
Sygeplejersken får også til opgave at indsamle relevante sundhedsdata, der danner grundlag for fremtidige indsatser i slumområder.
Uddannelse af pædagogisk personale:
Skoleinspektørerne samt de projektansvarlige lærere på alle skolerne skal deltage i et efteruddannelseskursus, der arrangeres og gennemføres af Kenyan Heart National Foundation. Det sikrer, at der er mere en én lærer, der uddannes til sundhedsundervisningen.
Kurset vil gøre deltagerne i stand til at undervise i sundhed og hygiejne, samt give dem faglig, pædagogisk og didaktisk viden til at sikre projektets gennemførelse.
Uddannelse af chiefs i lokalområdet:
Alle slumområderne i Nairobi har en Chief, der er valgt til at styre det enkelte område. Disse chiefs har en central rolle i området, hvorfor også de skal efteruddannes og oplyses om projektet, så det forankres i de enkelte skolers nærområder.
Derved forsøges det at tilsikre positiv opbakning til projektet i lokalområdet.
Etablering af Talking Walls:
Kenyan Heart National Foundation har i de seneste år etableret Talking Walls på et antal skoler. En Talking Wall laves af en professionel maler. En væg bemales med symptomerne på gigtfeber, samt et billede af hjertets fysiologi, der kan bruges til at undervise eleverne i blodets kredsløb gennem hjertet.
Det har vist sig at være et varigt og billigt undervisnings-værktøj, der effektivt udbreder kendskabet til symptomerne på gigtfeber.
Talking Walls suppleres med ophængte plakater i alle klasseværelser. Kenyan Heart National Foundation har tidligere produceret plakater med symptomerne på gigtfeber, der igen har vist sig effektive i udbredelsen af kendskabet til gigtfeber.
Alle eleverne i de klasser, hvor plakaterne har været opsat, er klar over, hvad symptomerne på gigtfeber er, og kan forklare dem for andre. Alle klasser i projektet skal have en plakat, der kan undervises efter.
Dannelse af hjerteklubber:
Kenyan Heart National Foundation har på flere skoler haft stor succes med at etablere hjerteklubber for skolernes ældste elever. I projektet bliver de 10 deltagende skoler alle forpligtet til at danne hjerteklubber.
Det bliver hjerteklubbernes opgave at gøre skolens yngre elever engagerede i projektet, at passe skolehaven (se nedenfor) og udbrede kendskabet til symptomerne på gigtfeber og sundhed på skolen.
Oprettelse af skolehaver:
De deltagende skoler forpligter sig yderligere til at etablere en skolehave på skolens jord. Skolehaven er en nyttehave, hvor der sås lokale nytteplanter som kål, gulerødder, tomater og andre afgrøder.
Skolehaverne har til formål at fungere som undervisningsværktøj i bl.a. sundhedsundervisningen.
Skolehavens udbytte bruges i de enkelte skoler, enten som supplement til skolens eksisterende spiseordning, eller også som salgsprodukt, hvor indtægten fra salget tilfalder skolen til brug for indkøb af undervisningsmidler.
Indsamling af regnvand:
Det er af afgørende vigtighed for skolehavens succes, at der etableres indsamling af regnvand. Skolehaven kan ikke fungere uden tilførsel af vand i tørkeperioder.
Vand er meget dyrt, hvorfor det vil være en nødvendighed at etablere en enkel form for indsamling af regnvand.
Børnehjertefonden om Børnehjertefonden
Hjertefejl er den hyppigst medfødte misdannelse med omkring 600 tilfælde hvert år i Danmark. Det svarer til én procent af alle nyfødte børn.
Børnehjertefonden ønsker at give hjertebørn et bedre liv ved at støtte forskning og sætte fokus på oplysning på både medfødte hjertesygdomme og børns sundhed generelt.
Det gøres bl.a. ved at rette fokus på de helt små børns kost- og motionsvaner. Fonden er desuden med til at skabe en bedre dagligdag for hjertebørn og deres familier via målrettede aktiviteter og netværkskampagner.
Børnehjertefonden er oprettet af Hjerteforeningen, en landsdækkende organisation, der med sine 139.000 medlemmer, er en af Danmarks største.
Man kan læse mere på www.bornehjertefonden.dk