Kenya 50 år (8): Engelsk Premier League samler kenyanerne

Forfatter billede

Niels Larsen skriver for U-landsnyt.dk fra Nairobi

Søndag eftermiddag samler mange, især unge, kenyanere sig om fodbold i Nairobi. Det sker på banen om morgenen og på den lokale fodboldpub om eftermiddagen, men der foregår andet end fodbold.

En lokal bekendt har inviteret mig sammen med sin fodboldklub, Ox – eller Oxygen på Lazarus Inn en fodboldpub i det indre Nairobi, hvor dagens kamp står mellem Manchester United og Tottenham. Det første mål til Tottenham sætter hele pubben på den anden ende.

Til forskel fra danske fodboldklubber bruger kenyanerne mere de sociale medier sammen med klubbens hjemmeside til at kommunikere og organisere deres kampe.

I dag måtte de aflyse formiddagens kamp på grund af regn. George Mshillah er klubbens coach og Mubarak Mutanga er forward. De forklarer mig om klubben, som vokser støt. Lige nu er der 40 kernemedlemmer og mere end 120 støtter.

”Vi har et godt fælleskab og samtidig synes mange, at vi er meget venlige og sociale”, fortæller coach George, der til daglig er journalist. Det er ham, der sætter holdet.

Det er kendetegnet for Ox Teamet, som er en kortere udgave end Oxygen, der både betyder ilt eller liv, men også en okse, at de bruger de sociale medier som Facebook og Twitter.

Sammen med hjemmesiden bruger de unge kenyanere lige så meget klubben til sociale aktiviteter og velgørenhed.

Fodboldholdet fra Oxygen – bemærk de to kvinder i klubtrøjer yderst til højre (Foto: Niels Larsen)

Rengøring på et hospital

”Godt to til tre gange om måneden laver vi velgørenhed. Sidste gang var vi mere end 30 medlemmer, der gjorde et hospital rent. Andre gange har vi besøgt hjem for ældre eller børnehjem”, siger Mubarak, der arbejder i en bank.

”Når der skal arrangeres en indsamling, bruger vi de sociale medier og får folk til at dukke op” fortsætter Mubarak. Klubbens sociale liv styrkes gennem Facebook eller Twitter, hvor der ofte foregår diskussioner om alt mellem himmel og jord.

Selv om fodbolden blev aflyst i dag på grund af regn, betyder det ikke at man så går hjem.

Livet fortsætter henne i Pubben i Centrum af Nairobi, hvor de mødes på tværs af etniske skel og sociale position og arbejde.

Nogle er arbejdsløse, men de fleste er studerende. Nogle arbejder med IT andre med forretning en enkelt er læge.

Lægen Tonny Mbaja er naturligvis teamlæge. De nødvendige medikamenter til skader og den slags har han med til hver kamp uden at holdet har udgifter.

Andre medlemmer sørger for at organisere kampe elle træning, atter andre sørger for de nødvendige tilladelser. De skiftes til at købe drikkelse under kampene, medens en af de kvindelige fodboldspillere har ansvaret for klubtrøjen.

De sociale medier sikrer sammenhold

Der findes godt nok en formel klubstruktur, men det er mest gennem de sociale medier Ox klubben fungerer og kommunikerer.

Ox klubben hører under Arsenal Fan Club, hvor der så igen er afdelinger med navne fra fodboldspillerne fra Arsenal som for eksempel Henry, Podolski, Armoury. Klubben er også med i Barclays Premier League Fans Kenya, hvor de møder andre klubber som Chelsea Kenya, Liverpool Kenya osv.

Jeg spørger om den Tyske Bundesliga ikke betyder noget her:

”Jooo, men vi er mest tilhænger af den engelske League, også selv om det ofte er tyskerne, der slår englænderne ved de store turneringer”, kommenterer målmanden Alfred Mike Murethi.

Rehab Nyambura, der er student, er endnu ikke blevet medlem, men siger at klubben er ret hyggelig at være i. Han er medlem af Facebook gruppen, og synes de har et godt sammenhold.

De andre griner af ham, og spørger hvorfor han ikke har meldt sig ind. ”Jeg kan godt lide sammenholdet, men måske er jeg ikke god nok til at komme på holdet”, smiler Rehab tilbage.

Glemmer hverdagen

Når de er blevet medlemmer, får de et plastikkort med deres navn, billede, højde og vægt samt deres position på banen.

Coach Mshillah, der kommer helt fra Mombasa, viser mig sit kort og siger, de er ved at lave en afdeling af Ox i Mombasa nu.

De unge fodboldspillere drikker øl, diskutere, tjekker de sociale medier og følger med på de mange storskærme.

Uheldigvis holder jeg ikke med Tottenham, som Ox spillerne gør. Men det er ok, siger de og griner. Det gør det heller ikke bedre, at jeg ikke er fast fan af en fodboldklub, men sagtens kan skifte.

De sidder lidt overaskede og griner samtidig med, at de bestiller en omgang mere.

Fodbolden får de unge kenyanere til at glemme hverdagen og nyde søndagene med vennerne, hvor de for nogle timer kan grine, chatte og dyrke hinandens selskab.

For resten sluttede matchen heldigvis 2 -2.

Niels Larsen besøgte Kenya i oktober – december i medfør af undervisningsprojekter og deltog i en konference om Uddannelse for bæredygtig udvikling. Han er PH.d. i pædagogik og har siden 1978 beskæftiget sig med især Kenyas og Tanzanias samfunds- og kulturforhold.